Την αύξηση διασωληνωμένων ασθενών εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, σε λίστα αναμονής, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία και στο φαινόμενο αυτό «πέραν των λιγοστών λειτουργούντων κλινών ΜΕΘ, συμβάλλει το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύσσεται στη χώρα μας».

Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία με σχετικό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, «παρατηρείται φέτος νέοι άνθρωποι με λοιμώξεις να βρίσκονται στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ».

Η ΠΟΕΔΗΝ προσθέτει ότι «χθες βράδυ στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ ήταν 60 ασθενείς. Οι 30 ήταν πάνω από 5 ημέρες στη λίστα, ενώ γεμάτες είναι και οι κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα συμβεβλημένες με το Δημόσιο». Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να λειτουργήσει τις 150 κλειστές κλίνες ΜΕΘ των νοσοκομείων που είναι εξοπλισμένες», σημειώνοντας ότι «απαιτούνται προσλήψεις 600 νοσηλευτών και 100 γιατρών».

Τέλος, σημειώνεται ότι χθες έως σήμερα το πρωί, στην εφημερία του Αττικού Νοσοκομείου εξετάστηκαν 900 ασθενείς, έγιναν 212 εισαγωγές και οι ώρες αναμονής για εξέταση ήταν πάνω των έξι ωρών. «659 ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους, 122 νοσηλεύονται σε ράντζα και φορεία στους διαδρόμους. 15 ασθενείς που έχουν εισαχθεί παραμένουν στην βραχείας νοσηλείας που είναι χωρίς ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δεν υπάρχει χώρος ούτε σε διάδρομο κλινικής», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Που καταλήγει ως εξής: «Το ακτινολογικό μηχάνημα του ΤΕΠ παραμένει χαλασμένο για 20.000 ευρώ. Οι ασθενείς εκτάκτων περιστατικών χάνονται στους πολυδαίδαλους διαδρόμους του Αττικού Νοσοκομείου για να κάνουν ακτινογραφία». Ο μαγνητικός τομογράφος είναι «τρία χρόνια χαλασμένος. Τα ΤΕΠ λειτουργούν με ελάχιστο και δανεικό προσωπικό από άλλα τμήματα. Δεν γνωρίζουν τη λειτουργία του ΤΕΠ με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα».