Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες μέρες με τα αναδρομικά των γιατρών.

Η λύση που εξετάζεται είναι τα αναδρομικά στους γιατρούς θα δοθούν σταδιακά, καθώς όποιο νοσοκομείο ολοκληρώσει τη διαδικασία θα καταβάλει και τα αντίστοιχα ποσά στο ιατρικό προσωπικό νωρίτερα.

Η καταβολή πρέπει να γίνει το αργότερο έως τις 27 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει και η σχετική τροπολογία, ενώ η φορολόγηση θα γίνει μια φορά στο ποσό που θα καταβληθεί και θα είναι παρακράτηση σε ποσοστό 20%.

Όσες υπηρεσίες προλάβουν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες άμεσα και πριν από τις γιορτές, θα μπορέσουν να καταβάλουν στους γιατρούς τα αναδρομικά στις 27 Δεκεμβρίου.

Όσες υπηρεσίες όμως, δεν ολοκληρώσουν τα γραφειοκρατικά, τα χρήματα θα τα καταβάλουν τον Ιανουάριο, είτε στις 13 είτε στις 27 Ιανουαρίου που είναι η τελική ημερομηνία.

Σύμφωνα με ενημέρωση υπηρεσιακών παραγόντων, οι διαδικασίες για την καταβολή έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και τα κονδύλια έχουν ήδη μεταβιβαστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει με την ίδια διαδικασία που καταβάλλονται οι μισθοί.

Μέσω του facebook, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ανακοίνωσε ότι το υπουργείο «ολοκλήρωσε την απαιτούμενη προεργασία για να καταβληθούν τα αναδρομικά στους δικαιούχους γιατρούς.

«Έχει μεταφερθεί πίστωση 189,5 εκατομμυρίων ευρώ στον κεντρικό κωδικό μισθοδοσίας και έχουν αποσταλεί οι κωδικοί στις οικονομικές υπηρεσίες όλων των νοσοκομείων και των υγειονομικών περιφερειών, οι οποίες τώρα πρέπει να ολοκληρώσουν τον υπολογισμό των αναδρομικών και να ανεβάσουν τα αρχεία των δικαιούχων στην Ενίαια Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) προκειμένου να γίνει η πληρωμή στις 27 Δεκεμβρίου ή στην πρώτη πληρωμή του Ιανουαρίου», γράφει ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο κ. Π. Πολάκης τονίζει ότι κάθε υπηρεσία πρέπει να φτιάξει δύο αρχεία, ένα για τους εν ενεργεία γιατρούς το οποίο θα ανεβάσουν στην ΕΑΠ και ένα για τους συνταξιούχους το οποίο θα αποσταλεί στον ΕΦΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί θα πάρουν αναδρομικά για τη διετία από τις 13/11/2014 έως τις 31/12/2016, και το συνολικό καθαρό ποσό είναι 114,3 εκατομμύρια ευρώ. Οι γιατροί έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν δικαστικά όλα τα ποσά που έχουν χάσει για το διάστημα από 01/01/17 μέχρι σήμερα, καθώς και την αναπροσαρμογή των μισθών.

Τα αναδρομικά αφορούν γιατρούς ΕΣΥ, γιατρούς και οδοντιάτρους Δημόσιας Υγείας, επικουρικούς γιατρούς και έμμισθους ειδικευομένους και εξειδικευόμενους γιατρούς, για όσο χρόνο ήταν στην υπηρεσία, κατά το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016.