Η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT ζήτησε άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να εξασφαλίσει το «ναι» για τη λήψη πλάνων σε ιστορικούς αθηναϊκούς χώρους. Οι αρχαιολόγοι του ΚΑΣ αποφάσισαν να εγκρίνουν το αίτημά τους, γεγονός που προκάλεσε σάλο στον πολιτικό και όχι μόνο κόσμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κινηματογράφηση άρχισε χθες και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες στου αρχαιολογικούς πεζόδρομους της Διονυσίου Αεροπαγίτου, Αποστόλου Παύλου, Αδριανού καθώς και στο Φετιχιέ Τζαμί της Ρωμαϊκής Αγοράς, μνημείο που χρονολογείται τον 15ο αιώνα και είναι συνδεδεμένο με τον Μωάμεθ.

Τι υποστηρίζει το ΚΑΣ

Σε επικοινωνία που είχε το newsbeast.gr, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αναφέρει ότι: «Ο Μωάμεθ Β’ ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο και κάποια στιγμή ήρθε και στην Αθήνα. Η τουρκική τηλεόραση μας ζήτησε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ», αναφέρουν.

Και υποστηρίζουν: « Έχουν ζητήσει μία κινηματογραφική λήψη για να δείξουν τους δρόμους και εξωτερικά κάποιους αρχαιολογικούς ιστορικούς αθηναϊκούς χώρους. Δεν θα πάρουν εσωτερικά πλάνα. Τα γυρίσματα θα γίνουν τον Οκτώβρη, και θα πάρουν λήψεις και από όλη την Ελλάδα προκειμένου να δείξουν τη ζωή του και τις κινήσεις του στη χώρα μας».
Αυτό που ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα παρθούν εσωτερικά πλάνα από τη Ρωμαϊκή Αγορά, από τους αρχαιολογικούς χώρους και από την Ακρόπολη. «Τα πλάνα στους αρχαιολογικούς χώρους και ειδικά στην Ακρόπολη θα είναι πολύ μακρινά», συμπληρώνουν.

Το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ θα ονομαστεί «Ο κατακτητής- Ο άνδρας που άλλαξε το πεπρωμένο της Ευρώπης. Μωάμεθ Β΄, άγγελος ή δαίμονας;» και σκηνοθέτης του είναι ο Kerime Senyucel. Στο έργο αυτό η τουρκική κρατική τηλεόραση θα είναι συμπαραγωγός.

Το φιλμ χωρίζεται σε οκτώ ενότητες και θα παρουσιάζει τον Μωάμεθ Β’ από τα νεανικά του χρόνια μέχρι το θάνατό του. Γυρίσματα έχουν γίνει στην Αγιά Σοφιά, στο Τοπ Καπί και σε άλλα μέρη ενώ έχουν προγραμματίσει να πάρουν πλάνα και από το Βατικανό. Εκτός αυτού, θέλουν η ταινία να προβληθεί και σε χώρες του εξωτερικού πλην της Τουρκίας.

Το θέμα πάντως της λήψης των πλάνων έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων με τη Χρυσή Αυγή να είναι έτοιμη να καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.