«Η ελληνική κοινωνία χρήζει συστρατεύσεως κλήρου και λαού, αρχόντων και αρχομένων δια την υπέρβασιν των κρίσεων και την επί τα πρόσω πορείαν», τόνισε από την Κοζάνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Κατά τη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν του ο μητροπολίτης Σερβίων Κοζάνης Παύλος, ο κ. Βαρθολομαίος υπέμνησε το μήνυμα ενότητος και αγάπης, που συμπυκνώνεται στη φράση του Ιωάννη του Χρυσόστομου «ωραία έναντι Κυρίου και ανθρώπων ομόνοια αδελφών», τονίζοντας ότι αποτελεί προϋπόθεση για την «εν κόσμω» πορεία της εκκλησίας και για την πρόοδο και ευημερία της ανθρώπινης κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι η φράση αυτή είναι επίκαιρη και για «τη σύγχρονον ανθρώπινη και δη την ελληνικήν κοινωνία, η οποία χρήζει συστρατεύσεως λαού και κλήρου αρχόντων και αρχομένων» για να υπερβεί τις κρίσεις και να κατευθυνθεί προς τα μπρος.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ότι η «προ δύο χιλιάδων ετών ευαγγελισθείσα Ευρώπην, ιδιαιτέρως εν τη Δύσει» φαίνεται «να μακρύνηται της χριστιανικής ταυτότητας και πνευματικής βάσεώς της» και τη χαρά του, διότι οι κάτοικοι της περιοχής παραμένουν πιστοί στις πνευματικές παρακαταθήκες τους.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε επίσης «υγεία και μακροημέρευση» στον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο για την ονομαστική του εορτή.