Στα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ρώμη με θέμα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέρθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς.

Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, στη συζήτηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εθνικών εμπειριών και τα εννέα κράτη μέλη της Μεσογείου , ενώ συμφωνήθηκε να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ όλων των τομέων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. «Θεωρούμε ότι η πραγματική αξία της πληροφορίας δεν έγκειται στο να την διαθέτει κανείς, αλλά στο να την μοιράζεται με άλλους», τόνισε ο κ. Τσουβαλάς.

Στη συνάντηση (η δεύτερη που οργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ermes) πήραν μέρος οι αρχηγοί των αστυνομιών της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβενίας και της Κροατίας,

Ειδικότερα, ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβαλάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε:

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών σε εθνικό επίπεδο, μεταξύ υπηρεσιών ασφαλείας και υπηρεσιών επιβολής του νόμου, με σκοπό την πρόληψη και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Κατά τη συζήτηση πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εθνικών εμπειριών και τα εννέα κράτη μέλη της Μεσογείου αναφέρθηκαν στους μηχανισμούς τους για την αξιολόγηση των τρομοκρατικών απειλών και την υιοθέτηση των επιχειρησιακών απαντήσεων που οι πληροφορίες αυτές απαιτούν.

Συμφωνήσαμε να καταβάλουμε την μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ όλων των τομέων που εμπλέκονται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Θεωρούμε ότι η πραγματική αξία της πληροφορίας δεν έγκειται στο να την διαθέτει κανείς, αλλά στο να την μοιράζεται με άλλους.

Νομίζω ότι αυτό είναι και το κορυφαίο μήνυμα της συνάντησης αυτής, και σε ένα επίπεδο ενιαίου εσωτερικού συντονισμού για τις πληροφορίες που αφορούν την τρομοκρατία, μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών της κάθε χώρας. Πάντα με σεβασμό στις εθνικές πολιτικές που έχουν οι υπηρεσίες πληροφοριών, στις διάφορες χώρες».