Προσπαθείς να κρατήσεις κάθε κομμάτι του σπιτιού σου καθαρό και αστραφτερό αλλά νιώθεις ότι το καθάρισμα των τοίχων θα σε παιδέψει; Όσο κι αν προσέξεις, δεν υπάρχει περίπτωση να καταφέρεις να τους διατηρήσεις πεντακάθαρους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όλο και κάποιος θα ακουμπήσει με βρώμικα χέρια τον τοίχο σου, το παιδί σου θα πειραματιστεί με μπογιές πάνω του, ο σκύλος σου θα αφήσει την πατημασιά του. Ε, δε θέλει και πολύ να λερωθεί! Οι τοίχοι πέρα από τη χρηστική τους αξία για κάθε δωμάτιο αποτελούν και στολίδι για το σπίτι σου, γι’ αυτό και χρειάζονται φροντίδα. Κάθε πότε, όμως, απαιτείται ο καθαρισμός τους; Διάβασε παρακάτω τις συμβουλές που χρειάζεται να γνωρίζεις για να κάνεις τους τοίχους σου να μοιάζουν και πάλι σαν φρεσκοβαμμένοι! Σχετικά με το καθαρισμό τους, μάθετε πως ένα καλό ξεσκόνισμα ή ένα προσεκτικό τρίψιμο με νωπό πανί αρκεί. Ίσως είναι αρκετό για να διώξει τους τοπικούς λεκέδες του τοίχου σου. Τι θα κάνεις, όμως, σε περίπτωση που το «πρόβλημα» είναι μεγαλύτερο; Εδώ χρειάζεται προσοχή, αφού γενικώς το πολύ νερό ανοίγει τους πόρους του χρώματος κι εκείνο, έπειτα, απορροφά περισσότερη βρωμιά. Μην απελπιστείς αν το νερό δε μπορεί να διώξει τα ανεπιθύμητα σημάδια απ’ τους τοίχους σου. Μπορείς να κάνεις ένα ελαφρύ καθάρισμα με λίγο νερό και ένα φυσικό καθαριστικό. Έτσι, το βάψιμο θα αποτελέσει το τελευταίο σου όπλο για την αντιμετώπιση της βρωμιάς!

Μετακόμισε προσωρινά ό,τι σε εμποδίζει

Βγάλε από τα τοιχώματα του δωματίου που θες να καθαρίσεις όλα τα διακοσμητικά, τα κάδρα, τους πίνακες και τα ρολόγια που υπάρχουν. Τίποτα δεν πρέπει να σταθεί εμπόδιο στη διαδικασία καθαρισμού των τοίχων σου! Απάλλαξε τις επιφάνειες από όσα αντικείμενα τις «βαραίνουν» και φυσικά, ξεκρέμασε τις κουρτίνες που στολίζουν τον χώρο σου για να μη βραχούν ή λερωθούν. Τέλος, απομάκρυνε κάθε έπιπλο που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση για να έχεις ελεύθερο το πεδίο και να καθαρίσεις τόσο εύκολα, όσο και γρήγορα.

Αφαίρεσε, ξεσκονίζοντας

Μην παραλείψεις αυτό το βήμα, καθώς είναι το σημείο κλειδί στο επιτυχές καθάρισμα τοίχων. Θα πρέπει, λοιπόν, πριν προχωρήσεις στο πλύσιμο των τοίχων να αφαιρέσεις οποιαδήποτε βρωμιά ή σκόνη υπάρχει σε αυτούς. Στην αντίθετη περίπτωση, το καθάρισμα που θα ακολουθήσει θα δημιουργήσει επιπρόσθετη βρωμιά ή και λάσπη, που με τη σειρά της θα διαδοθεί στο καθαρό, έως τότε, μέρος του τοίχου. Πώς θα καθαρίσεις σε πρώτη βάση τον τοίχο σου; Μπορείς αρχικά να χρησιμοποιήσεις ένα καθαρό και βρεγμένο μαλακό πανί, για να ξεσκονίσεις επιμελώς κάθε σημείο των τοίχων σου. Χρησιμοποίησε μια σφουγγαρίστρα ή σκούπα και τύλιξε την με το πανί, ώστε να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη! Μπορείς, ακόμη να ξεσκονίσεις τους τοίχους σου και με αυτά τα πανάκια που εφαρμόζονται στην άκρη των ειδικών κονταριών. Εναλλακτικά, «πέρασε» τους με την ηλεκτρική σκούπα, εφαρμόζοντας στην άκρη της το εξάρτημα που διαθέτει για τοίχους και ταβάνια.

Μη ξεχνάς το πάτωμα

Προστάτευσε το πάτωμά σου! Κάλυψε στο σημείο αυτό το πάτωμα που περιτριγυρίζει τους τοίχους σου, ειδικά αν είναι ξύλινο. Όσο και να προσέξεις, όλο και κάτι θα σου ξεφύγει και θα πέσει κάτω. Θα μπορείς έτσι, ξέγνοιαστα να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα και δε θα χρειαστεί έπειτα να καθαρίσεις και τα πατώματα!

Το καθάρισμα τοίχων, στα μέτρα σου

Τώρα συνέχισε το καθάρισμα των τοίχων σου με ένα σφουγγάρι και ένα πανάκι. Σε μια λεκάνη με χλιαρό νερό πρόσθεσε μερικές σταγόνες από το απορρυπαντικό των πιάτων σου. Ανακάτεψε καλά το μείγμα και βούτηξε μέσα ένα σφουγγάρι. Τρίψε προσεκτικά με αυτό τους τοίχους σου κι ακολούθως, ξαναπέρασέ τους με ένα καθαρό και βρεγμένο πανί. Εάν οι λεκέδες δεν υποχωρούν από τον τοίχο σου, τότε φτιάξε το ακόλουθο μείγμα! Ρίξε σε μια λεκάνη, αυτή τη φορά ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό, μισό φλιτζάνι ξίδι και πέντε σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Ανακάτεψε και πάλι καλά το μείγμα σου και ακολούθησε την ίδια διαδικασία με το σφουγγάρι και το πανί.

Άφησε τον χώρο σου να αναπνεύσει

Τελείωσαν τα δύσκολα! Το μόνο που μένει τώρα είναι να ανοίξεις τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του χώρου σου. Άφησε τον καθαρό αέρα να περάσει! Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τη δημιουργία κάποιου επιπλέον προβλήματος στους τοίχους σου, όπως είναι η υγρασία. Άσε τους τοίχους σου να αναπνεύσουν και να στεγνώσουν στον απόλυτο βαθμό. Έπειτα, όσα αντικείμενα αφαίρεσες προηγουμένως καθώς και τα έπιπλά σου, μπορούν να επιστρέψουν στη θέση τους. Τέλος, απόλαυσε την όμορφη και καθαρή και πάλι, όψη των τοίχων σου. Πηγή: douleutaras.gr