Μεγάλη εικαστική έκθεση με έργα 42 καλλιτεχνών, οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, «Συναντήσεις: Εκλεκτικές Συγγένειες με την τέχνη του Φαίδωνα Αναστασιάδη», θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, 4 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα».

Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 4 έως τις 30 Οκτωβρίου, έχει ως θέμα το «διάλογο» ανάμεσα σε έργα του Φαίδωνα Αναστασιάδη (1970-2001) και δημιουργίες σύγχρονων εικαστικών καλλιτεχνών. Μέσα από ένα ιστολόγιο, όπου παρουσιάστηκε μια επιλογή έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη, κυκλοφόρησε ανοιχτή πρόσκληση σε διεθνείς σύγχρονους καλλιτέχνες να επιλέξουν ένα έργο της αρεσκείας τους. Κάθε καλλιτέχνης επέλεξε ένα μόνο έργο το οποίο και κατοχύρωσε κατά αποκλειστικότητα. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από 42 καλλιτέχνες, ποικίλων εκφραστικών μέσων όπως ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο, τα οποία εκτίθενται μαζί με «αρχικά» που τα ενέπνευσαν.

Τον τίτλο της η έκθεση «δανείζεται» από την ιστορική «Encounters: New Art from Ol» που έλαβε χώρα στη National Gallery του Λονδίνου το 2000 και η οποία υπήρξε η τελευταία μουσειακή έκθεση που επισκέφθηκε ο Φαίδωνας Αναστασιάδης λίγο πριν το θάνατό του το 2001.

Ως γνήσιος καλλιτέχνης – ερευνητής, ο Φαίδωνας μελέτησε στη σύντομη ζωή του, συστηματικά, την ιστορία της δυτικής ζωγραφικής και πάλευε, διαρκώς, να γονιμοποιήσει τη δουλειά του μέσα από τις συναντήσεις του με σημαντικούς εκπροσώπους της ζωγραφικής, παλαιότερους και σύγχρονούς του. Μέσα σε ανάλογο πνεύμα γόνιμης συνάντησης παρελθόντος – παρόντος, ο διάλογος μεταξύ των έργων του Φαίδωνα Αναστασιάδη και σύγχρονων καλλιτεχνών, δεν στοχεύει σε μια νοσταλγική αναπόληση ή εξιδανικευτική μνημείωση του παρελθόντος, αλλά στη δημιουργική σύμπραξή του με το παρόν και τη θετική, αναστοχαστική επαναπροσέγγισή του.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του καταλόγου της έκθεσης, θα διατεθούν στην Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.). Η διεύθυνση του πολιτιστικού κέντρου «Μελίνα» είναι: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης, στο Θησείο.