Ένα από τα δεδομένα αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι η καταβαράθρωση του σημερινού δημάρχου Πειραιά, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται σε όλες τις μετρήσεις, αλλά και καταγράφεται σε όλες τις σχετικές συζητήσεις στην πόλη.

Ειδικοί της πολιτικής επικοινωνίας, σηκώνουν τα χέρια ψηλά όταν καλούνται να εξηγήσουν το πώς ο προ τετραετίας δημοφιλέστατος πρώην μπασκετμπολίστας, που εξελέγη δήμαρχος με το εκπληκτικό 46%, καταγράφει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά κάτω του 20%!

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο από πολλούς παράγοντες στον Πειραιά ότι ο Παναγιώτης Φασούλας δεν θα είναι υποψήφιος το Νοέμβριο και αυτό όχι γιατί αποτελεί κάτι τέτοιο προσωπική του επιθυμία, όπως φροντίζει να εμφανίζεται μέσω δημοσιευμάτων, αλλά γιατί στο ΠΑΣΟΚ και στην Ιπποκράτους έχουν αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς γνωρίζουν ότι θα ισοδυναμούσε με εκλογική αυτοκτονία.

Ένα ακόμη από τα ελάχιστα δεδομένα της ιδιόμορφης αυτής προεκλογικής περιόδου, είναι το προβάδισμα που φαίνεται να αποκτά το Πέτρος Μαντούβαλος.

Είναι ο μοναδικός που εδώ και καιρό έχει συγκροτήσει συνδυασμό και έχει δηλώσει ότι είναι υποψήφιος, έχει αναπτύξει μια ισχυρή δυναμική, η οποία στο συντηρητικό χώρο επιβεβαιώνεται από τη συσπείρωση γνωστών στελεχών γύρω του, και επιπλέον γνωρίζοντας ότι δεν θα έχει το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο «αντισυστημικά».

Αποφεύγοντας έτσι από την μια πλευρά να χρεωθεί την δυσφορία που εξακολουθεί να δείχνει το εκλογικό σώμα προς την ΝΔ και τους πολιτικούς της και από την άλλη, προσδοκώντας να επωφεληθεί από την αποδοκιμασία που αναμένεται να επιφυλάξει το ίδιο εκλογικό σώμα προς τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ.