«Οι πρώτοι guest officers αναμένονται στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αστυνομικούς από κράτη-μέλη της Ε.Ε., ειδικευμένους σε θέματα αντιτρομοκρατίας. Θα εκπαιδευθούν από ειδικούς της Europol πριν εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Υπολογίζουμε ότι στην Αθήνα θα ταξιδέψουν στη διάρκεια του τρέχοντος μηνός 15 με 20 αστυνομικοί».

Ευρωπαίοι αστυνομικοί θα ελέγχουν στο εξής τους αλλοδαπούς στα κέντρα διαμονής της ηπειρωτικής χώρας για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατία, ενώ ο υποδιοικητής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Wil van Gemert περιέγραψε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» τις λεπτομέρειες της συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. – Europol.

«Δημιουργήσαμε μια “δεξαμενή” 200 Ευρωπαίων αστυνομικών, οι οποίοι θα διενεργούν δευτερογενείς ελέγχους ασφαλείας στις δομές διαμονής της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας εξάλλου βρίσκονται ήδη στα hotspots του Ανατολικού Αιγαίου εφαρμόζοντας αντίστοιχους ελέγχους. Η πρώτη ομάδα αστυνομικών αναμένεται στα κεντρικά γραφεία της Europol τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει τρία στάδια: το πρώτο θα γίνει από ειδικούς της Europol στη Χάγη, το δεύτερο από Ελληνες αξιωματικούς στην Αθήνα (σ.σ.: στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα), ενώ το τρίτο στάδιο περιλαμβάνει ενημέρωση των αστυνομικών στα κατά τόπους κέντρα όπου θα εγκατασταθούν», εξήγησε ο κ. Van Gemert. Προσέθεσε ότι η διαδικασία θα «τρέχει» υπό την επίβλεψη της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας, καθώς και ότι στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου θα σταλούν στην Ελλάδα οι πρώτοι 15 με 20 αστυνομικοί.

Οι guest officers θα ελέγχουν εάν μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων υπάρχουν άτομα που έχουν καταχωρισθεί στους καταλόγους της Europol ως ύποπτα για συμμετοχή σε δίκτυα τζιχαντιστών.

Στη «μαύρη» λίστα της Europol βρίσκονται καταχωρισμένα ως ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και οργανώσεις-δορυφόρους πάνω από 5.000 – 6.000 άτομα, δίχως οι Ελληνες αστυνομικοί να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη συγκεκριμένη βάση δεδομένων. Την αντιπαραβολή των στοιχείων των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα με τα δεδομένα από τις λίστες της Europol θα αναλάβουν οι Ευρωπαίοι guest officers.

Πάντως, κατόπιν αιτήματος του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., στη διαδικασία θα μετάσχουν και Ελληνες αξιωματικοί από υπηρεσίες Ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., πιθανόν και την ΕΥΠ.