Το ευφάνταστο σποτ για τον ημιμαραθώνιο Κρήτης

Ποιος είναι ο Αφορδακός και ποια η σημασία του - Δείτε τα βίντεο


ΕΛΛΑΔΑ
9:14
22/08/2016
Το ευφάνταστο σποτ για τον ημιμαραθώνιο Κρήτης
loading

Το διαφημιστικό σποτ του ημιμαραθωνίου Κρήτης κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να κάνει τον γύρο της Ελλάδας, με περισσότερες από 300.000 προβολές στις δεκάδες αναρτήσεις στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Του ανταποκριτή μας από το flashnews.gr στην Κρήτη

Ο διάλογος, που λαμβάνει χώρα σε παραδοσιακό καφενείο μεταξύ τριών νεαρών Κρητικών, γίνεται με έντονη προφορά, σε τοπική κρητική διάλεκτο, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να πάρουν την απόφαση να ενσωματώσουν ελληνικούς υπότιτλους, ώστε να καταστήσουν την συζήτηση κατανοητή και εκτός των συνόρων της μεγαλονήσου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ωστόσο, παρουσιάζει  η αναφορά της λέξης «Αφορδακός», η οποία συνειδητά δεν μεταφράστηκε.  Οι δρομείς  μεγάλων αποστάσεων ήταν ίσως  οι μόνοι που κατάλαβαν τι εννοούσε πραγματικά ο Γιώργης, όταν έλεγε «ήρθε από πίσω μου σαν τον Αφορδακό το Μανωλιός του Φραγκιού και με προσπέρασε».

Κι αυτό, γιατί στην Κρήτη , αφορδακός δεν λέγεται μόνο ο βάτραχος, όπως τονίζει ο Αθλητικός Σύλλογος Υγείας.

Όπως λίγοι ίσως  γνωρίζουν, Αφορδακός είναι το επώνυμο γνωστής οικογενείας αθλητών μεγάλων αποστάσεων.

Αφορδακός Γιώργος: Είναι ο καλύτερος Κρητικός μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, με καλύτερο χρόνο σε Μαραθώνιο 2.17.08  το έτος 1988. Γεννήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το 1958 και είναι πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Μέλος επί σειρά ετών της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου και της εθνικής ομάδας ενόπλων δυνάμεων εκπροσωπώντας την ελληνική αστυνομία.

Αφορδακός Μιχάλης: Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα , είναι πρώην αθλητής μεγάλων αποστάσεων , με πολλές διακρίσεις και καλύτερο  χρόνο στο Μαραθώνιο  2.38.10 Προπονητής και επικεφαλής της ομάδας Afordakos Team. Προπονεί αθλητές μεγάλων αποστάσεων  όπως ο Σηφάκης Μανώλης, Αχλάτη Μαρίνα και Μαστοράκη Γιώργο.

Οπότε όταν τρέχετε και κάποιος σας αποκαλέσει  «Αφορδακό», να ξέρετε ότι είναι φιλοφρόνηση.

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα διεξαχθεί στις 02 Οκτωβρίου 2016 με εκκίνηση και τερματισμό το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο www.cretehalfmarathon.com

Δείτε και το πρώτο βίντεο του ημιμαραθωνίου:

Περισσότερα νέα για την Κρήτη στο flashnews.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει