Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση

Στη Βουλή κατατέθηκε η σχετική διάταξη


ΕΛΛΑΔΑ
7:55
12/07/2016
Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση
8
loading

Το υπουργείο Περιβάλλοντος καταργεί παντελώς την εκτός σχεδίου δόμηση, προκαλώντας τις εντονότατες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τη στιγμή ακριβώς που το Υπουργείο Οικονομικών νομοθέτησε τη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ιδιοκτησιών και με συμπληρωματικό φόρο, το ΥΠΕΚΑ, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων με «καμουφλαρισμένη διάταξη» και χωρίς καμιά διαβούλευση, καταργεί ολοκληρωτικά την κατά παρέκκλιση δόμηση στα εκτός σχεδίου ακίνητα της χώρας που βρίσκονται σε περιοχές γεωργικής γης.

Έως σήμερα, με βάση τις παραγράφους 11 α και β του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013, ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές χαρακτηρισμένες ως γεωργικές ζώνες υψηλής παραγωγικότητας μπορούσαν κατά παρέκκλιση να χτίσουν σπίτια, εξοχικά ή επιχειρήσεις εφόσον συνέτρεχαν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως πρόσοψη σε δρόμο (εθνική οδό, επαρχιακή οδό, δημοτική οδό) ή βρίσκονται σε συγκεκριμένη απόσταση 200 και 150 μέτρων αντίστοιχα από εθνικό-επαρχιακό δρόμο και από δημοτικό δρόμο, ανεξάρτητα από το ελάχιστο εμβαδόν των 4 στρεμμάτων.

Με τη διάταξη του άρθρου 50 του σν του ΥΠΕΚΑ και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, σε όλα αυτά τα ακίνητα, απαγορεύεται ρητά πλέον η έκδοση οικοδομικών αδειών για την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε κατοικίας ή επαγγελματικού ακινήτου. Πρακτικά, δηλαδή, πρόκειται για εν μια νυκτί μετατροπή χιλιάδων δομήσιμων γεωτεμαχίων σε όλη τη σε απλά... χωράφια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά για τους ιδιοκτήτες τους, αλλά και για τον ήδη κατεστραμμένο κλάδο της οικοδομής, και όλα τα συναφή επαγγέλματα! Αλλά πρόκειται επίσης και για έναν ακόμη παράγοντα έμμεσης εξώθησης των πολιτών στην αυθαίρετη δόμηση! Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη συζητήθηκε από την αρμόδια Επιτροπή και προωθείται για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Στο επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου περί ενεργειακών επιθεωρητών κλπ. που συζητείται στη Βουλή και που τροποποιεί το νόμο 4178/2013, αναφέρονται απλά τα εξής:

«Οι παράγραφοι 11 (α) και (β) του άρθρου 51 του Ν. 4178/2013 καταργούνται.

Ωστόσο οι παράγραφοι που καταργούνται είναι οι εξής:

11. α) Επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης σε ακίνητα εντός εκτάσεων Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας, εφόσον αυτά έχουν πρόσωπο σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων από τον άξονα εθνικών, επαρχιακών οδών και εκατόν πενήντα (150) μέτρων από τον άξονα των δημοτικών οδών. Η έγκριση δόμησης και η άδεια δόμησης σε περιπτώσεις χαρακτηρισμού περιοχής ως γη υψηλής παραγωγικότητας με την έγκριση ΓΠΣ ή ΖΟΕ χορηγείται σύμφωνα με τις χρήσεις γης και του όρους δόμησης που ίσχυαν πριν την έκδοση αυτών και μόνο επί ακινήτων που έχουν πρόσωπο σε εθνικές και επαρχιακές οδούς ή και βρίσκονται εντός αποστάσεως διακοσίων (200) μέτρων για τον άξονα αυτών, κατά τα ανωτέρω.

β) Στα παραπάνω ακίνητα επιτρέπεται η χορήγηση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης για επέκταση, τροποποίηση ή εκσυγχρονισμό κτηρίων και εγκαταστάσεων, καθώς και η ανανέωση περιβαλλοντικών όρων».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Thanos Bouras

  Με τα οικοπεδα των Συναιτερισμων θα κανετε κατι, η επενδυετε σε ψηφοφορους του Μελλοντος?

 2. avatar tzon

  Είναι κακό να χτίσεις στο χωράφι σου σπίτι και αποθήκες?

 3. avatar Ian tobazis

  Δηλαδή στον κάμπο, εκεί που βλέπεις απέραντες εκτάσεις καλλιεργιών απαγορεύεται η δόμηση....και βάλανε άρθρο με τίτλο "Καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση" και ο κόσμος τσίμπησε.....και αυτά τα πρόβατα που διαβάζουν αυτά τα άρθρα και μετά ωρύονται στα σχόλια χωρίς να κατανοούν αυτά που τους πλασάρουν....ψηφίζουν?
  .

 4. avatar pol spike

  Κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να καταργηθούν όλες οι παρεκκλίσεις, ειδικά στα εκτός σχεδίου. Η περιοχές που έχουν χαρακτηρισθεί γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σωστά πρέπει να προστατευθούν. Ίσως θα έπρεπε να διατηρηθεί το δικαίωμα δόμησης μεγάλων ιδιοκτησιών με πρόσωπο στο εθνικό ή επαρχιακό δίκτυο αλλά μόνο για χρήσεις συναφείς με την γεωργική παραγωγή της περιοχής (πχ γεωργικές αποθήκες).
  ΥΓ1 Ο κατεστραμμένος κλάδος της οικοδομής δεν περιμένει την οικοδόμηση σε περιοχές με γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας για να σωθεί.
  ΥΓ2 Η αυθαίρετη δόμηση δυστυχώς είναι στο DNA του Έλληνα και με κανένα νομοθέτημα δεν θα σταματήσει.

 5. avatar petmath

  ρε πού τους βρήκαμε αυτούς τους άχρηστους;;;;;;;;;

 6. avatar GiaNaDoulepsoumeLigaki

  Χρυσες δουλειες παλι οι πολεοδομοι! Η αξια της γης θα παει στα υψη. Αντι να ενταχθουν ταχυτατα περιοχες στο σχεδιο με σωστη μελετη. Το ονειρο ενος σπιτιου για τον φτωχο γινεται ακομα πιο ακριβο. Μα ποσο τους αγαπανε οι αριστεροι.

  1. avatar Thanos Bouras

   Μην ξεχνας Φιλτατε, απο ποια Σχολη αποφοιτησε ο σημερινος Πρωθυπουργος, τι εταιρια εχει, με τι ασχολειται η Οικογενεια, κλπ,κλπ.
   Αβαγιο χαπ τοποτοπ τοποτοπ, γουελσ φαργκο και σια, βιτσιτα ωπα ωπα!

 7. avatar pvran

  Πως απο την τροποποίηση του άρθρου για την δομηση στις περιοχές υψηλής αγροτικής παραγωγης (εκεί που εχει ρίξει λεφτά το κράτος για αδρευτικά καναλια κλπ κλπ και είναι όντως χωράφια) προέκυψε το συμπέρασμα ότι καταργείται η εκτός σχεδίου δόμηση παντελώς δεν θα καταλάβω ποτέ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει