Τεταμένες είναι οι σχέσεις του δήμου Χίου και της «Κιβωτού του Αιγαίου» το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα την ανταλλαγή εξωδίκων των δύο πλευρών για την πληρωμή των μισθωμάτων του παιδικού χωριού του Αίπους. Μετά το ναυάγιο της πώλησης του χωριού στην Κιβωτό, όπως είχε προτείνει ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, εξέλιξη που προκλήθηκε από την άρνηση της ενοριακής επιτροπής του Αγίου Γεωργίου Βροντάδου να συναινέσει στην πώληση, οι σχέσεις των δύο πλευρών έχουν αρχίσει να παίρνουν άσχημη τροπή.

Εξώδικο της Προμηθευτικής προς την Κιβωτό

Η Κιβωτός έχει σταματήσει εδώ και περίπου ένα χρόνο να πληρώνει τα μισθώματα για το Αίπος, της τάξης των περίπου 21.000 ευρώ ετησίως, που αφορούν μισθώματα των εγκαταστάσεων και παροχή υπηρεσιών εκ μέρους της Προμηθευτικής. Πριν μερικές ημέρες η Προμηθευτική απέστειλε στην Κιβωτό το από 7 Ιουνίου 2016 εξώδικο, που υπογράφει ο πρόεδρος της κ. Ηλίας Φόρος για την μη πληρωμή των ανωτέρω ποσών, ζητώντας την άμεση καταβολή τους. Συγκεκριμένα, η Προμηθευτική ζητά την πληρωμή συνολικού ποσού 21.568,25 ευρώ, το οποίο αναλύεται ως εξής: 1. Το ετήσιο μίσθωμα των 621 ευρώ, το οποίο έχει καταστεί απαιτητό από 20 Μαρτίου 2016, σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 186/2014 σύμβαση μίσθωσης.. 2. Τα μισθώματα Δεκεμβρίου 2015 έως και Ιουνίου 2016 (7 μήνες Χ518 ευρώ, ήτοι 3.626 ευρώ), υποχρέωσή σας η οποία πηγάζει από την 1/7/2014 σύμβαση μίσθωσης. 3. Βάσει της σύμβασης παροχής υπηρεσιών της 5.3.2014: – ΤΠΥ Νο 13/23.12.2015 ποσού 8.642 ευρώ, δόσεις Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2015. – ΤΠΥ Νο 15/1.4.2016 ποσού 4.321 ευρώ, δόση Μαρτίου 2016. – ΤΠΥ Νο 17/5.6.2016 ποσού 4.358,25 ευρώ, δόση Ιουνίου 2016. Επιπλέον, η Προμηθευτική κατηγορεί την Κιβωτό ότι έχει καταφερθεί εναντίον της μέσω των μέσων ενημέρωσης, καλώντας την να σταματήσει την δυσφήμισή της. Της ορίζει δε προθεσμία 10 ημερών για την καταβολή των ανωτέρω ποσών και σε αντίθετη περίπτωση προειδοποιεί για την καταγγελία των συμβάσεων μεταξύ Προμηθευτικής και Κιβωτού.

Κιβωτός: Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε να μην ξαναπληρώσουμε

Η Κιβωτός στην εξώδικη απάντησή της επικαλείται την προ περίπου ενός έτους προφορική  δήλωση – δέσμευση του κ. Βουρνού προς τους εκπροσώπους της να μην ξαναπληρώσει ενοίκιο για τις εγκαταστάσεις, κάτι που -όπως υποστηρίζει- επιβεβαίωσε στους υπεύθυνους της Κιβωτού ένα μήνα αργότερα και ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Στρατής Γδύσης. Με βάση τις δεσμεύσεις αυτές η Κιβωτός, όπως επισημαίνει στον astraparis.gr η κ. Μαρίνα Κατσίμπαλη, διευθύντρια της Κιβωτού,  σταμάτησε από πέρυσι την πληρωμή ενοικίων. Η ίδια επισημαίνει, επίσης, ότι το ποσό που πλήρωνε κάθε χρόνο η Κιβωτός για τις υπηρεσίες εκ μέρους της Προμηθευτικής ήταν ουσιαστικά όλα αυτά τα χρόνια χωρίς αντίκρυσμα, αφού ουδεμία υπηρεσία τής προσέφερε η Προμηθευτική. Επιπλέον, προσθέτει, με τη προοπτική αυτή, δηλαδή να μην πληρώνει η Κιβωτός ενοίκιο, έγιναν εκτεταμένες επισκευές και σε άλλους οικίσκους των εγκαταστάσεων, με σημαντικό οικονομικό κόστος για την Κιβωτό. Διαφορετική είναι η άποψη του κ. Βουρνού, ο οποίος δηλώνει ότι «ουδέποτε τους είπαμε να σταματήσουν να πληρώνουν. Εκείνο που τους είπαμε ήταν ότι δεν είναι σωστό ένας κοινωφελής οργανισμός να πληρώνει ενοίκια και εκφράσαμε την επιθυμία μας να φτάσουμε σε ένα καθεστώς που να μην επιβαρύνεται η Κιβωτός. Στην κατεύθυνση αυτή είχαμε την πρόταση για μεταβίβαση των εγκαταστάσεων του Αίπους στην Κιβωτό, με την ταυτόχρονη ανάληψη εκ μέρους της της υποχρέωσης να αναλάβει την εξόφληση του υπολοίπου του δανείου της Προμηθευτικής».

Το ναυάγιο της πώλησης και η αναμονή της Κιβωτού

Υπενθυμίζουμε ότι ακολούθησε, μετά την κατά τα ανωτέρω υπόσχεση δέσμευση του δημάρχου η πρόταση για αγορά μέρους του Αίπους από την Κιβωτό, αντί του ποσού των 370.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα πήγαινε εξ ολοκλήρου για την εξόφληση δανείου της Προμηθευτικής. Η συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι έχει ναυαγήσει, λόγω άρνησης του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου να συναινέσει στην πώληση. Η Κιβωτός, τονίζει η κ. Κατσίμπαλη, δεν γνωρίζει κάποια συγκεκριμένη εξέλιξη για την πώληση και βρίσκεται σε αναμονή απαντήσεως εκ μέρους του δημάρχου και σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη πρότασή του για την πώληση, αλλά και σε κάθε άλλη νέα πρόταση. Μέχρι στιγμής ουδεμία απάντηση υπήρξε εκ μέρους του κ. Βουρνού, προσθέτει. Ο δήμαρχος, ωστόσο, επισημαίνει ότι ουδεμία απάντηση έχει λάβει ακόμα επισήμως -παρ΄ όλο που το έχει ζητήσει- από την ενοριακή επιτροπή ιερού ναού Αγίου Γεωργίου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση στην Κιβωτό.