Σε διαστρέβλωση του νοήματος παλαιότερων δηλώσεων του δικηγόρου Γιάννη Κωνσταντίνου, πως είναι «ελληνόφωνος ευρωπαίος κεντροαριστερός», απέδωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, τις όποιες αντιδράσεις ενάντια στην ανακήρυξή του ως προέδρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Κυριάκου Βελόπουλου, σχετικά με τις δηλώσεις του κου Κωνσταντίνου κατά την παρουσίαση «αναγνωστικού της ψευτομακεδονικής γλώσσας», η κ. Κατσέλη παρατήρησε πως «δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιεύματα διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα, με μοναδικό σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων» – και θεώρησε πως η λέξη «ελληνόφωνος» έχει απομονωθεί από την υπόλοιπη τοποθέτηση του κου Κωνσταντίνου, με μοναδικό σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

«Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΘ, έχει πει πως η εικόνα με την οποία παρουσιάζεται, δεν ανταποκρίνεται στο παραμικρό στις πεποιθήσεις του» ανέφερε.

«Σε λίγο θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ. Η κυβέρνηση θέλει αναβάθμιση της HELEXPO-ΔΕΘ σε νέες εγκαταστάσεις, με νέους ανθρώπους, στρατηγικό διεθνή εταίρο και με εξωστρέφεια στο θεσμό. Στην προσπάθεια αυτή ο κ. Κωνσταντίνου έχει όλα τα προσόντα να υποστηρίξει το εγχείρημα» τόνισε η υπουργός.

«Ήμουν εκεί και τον άκουσα» επέμεινε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Στην ομιλία του είπε πως είναι ελληνόφωνος αριστερός δικηγόρος και Ευρωπαίος, ότι τον ενοχλεί που δεν προβάλλεται η βλάχικη γλώσσα γιατί είναι και κείνος βλαχόφωνος από βλάχικη οικογένεια. Με την λογική του θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία και βλάχικα και σκοπιανά και ποντιακά. Και γιατί διορίζεται δικηγόρος επικεφαλής της ΔΕΘ;»

«Εμένα με ενδιαφέρει αν είναι Έλληνας ή ελληνόφωνος ο κύριος, γιατί ως πρόεδρος της ΔΕΘ, εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. Εσείς όμως περνάτε τους πάντες. Δεν σας ενδιαφέρει αν είναι Έλληνες. Αυτό είναι μείζον θέμα» κατέληξε ο κος Βελόπουλος.

«Και τώρα να τον ρωτήσετε, θα σας πει ότι είναι και Έλληνας και ελληνόφωνος και Ευρωπαίος και δικηγόρος και αριστερός» ανταπάντησε η κα Κατσέλη. «Δεν μπορεί να του προσάψει κανείς, κάτι γι’ αυτό. Ούτε για το ότι γνωρίζει το βλαχικό ιδίωμα.

Τον κ. Κωνσταντίνου θα πρέπει να τον κρίνουμε από τις πράξεις του ως προέδρου της ΔΕΘ. Η εργασία του για το μεγάλο αυτό εγχείρημα της ΔΕΘ-HELEXPO είναι άψογη – και θέλω να τον κρίνω στο τέλος του επόμενου έτους ανάλογα μ’ αυτά που έχει κάνει» κατέληξε η υπουργός.