Νέες ανατροπές στα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, που φέρνουν τα πάνω κάτω σε μισθούς ωράριο και πρόστιμα θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση από την τρόικα.

Με νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας αυξάνεται από δύο σε τρία χρόνια το διάστημα της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα επιτρέπονται έως και τρεις ανανεώσεις ενδιάμεσα ενώ μετά την τριετία η σύμβαση θα θωρείται ότι υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Η κυβέρνηση προωθεί το ελαστικό ωράριο… αντί των υπερωριών! Θα εφαρμόζεται σε εξάμηνη βάση το ελαστικό 10ωρο αντί της πληρωμής υπερωριών. Και για το μέτρο αυτό αρκεί η συμφωνία μέρους και όχι του συνόλου των εργαζομένων
Oι μισθοί για την απασχόληση νέων ηλικίας έως 25 ετών μειώνονται κατά 20% για διάστημα έως δύο ετών.

Τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που παραβαίνουν την εργασιακή νομοθεσία γίνονται πιο αυστηρά και θα κυμαίνεται από 500 μέχρι 50.000 ευρώ ενώ θα επιβάλλεται προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης για διάστημα μέχρι τριών ημερών και αν διαπιστωθεί αδήλωτη εργασία, δύο φορές μέσα σε μία διετία, για άλλες 3 έως 10 ημέρες.

Όσοι δεν καταβάλουν δεδουλευμένα και υπερωρίες ή αποζημιώσεις θα τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών ή με χρηματική ποινή τουλάχιστον 900 ευρώ

Με ειδική ρύθμιση θα προστατεύονται οι γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για το χρονικό διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό δια νόμου θα απαγορεύονται απολύσεις και καταγγελία σύμβασης.

Οι εργοδότες υποχρεούνται με την απειλή προστίμου να αναγγέλλουν στον ΟΑΕΔ μέσα σε 8 ημέρες κάθε περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησης μισθωτού.