Την έκθεση «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Διός», εγκαινίασε την Τετάρτη 23 Μαρτίου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Ωνάση. Πρόκειται για μια έκθεση σπάνιων αρχαιοτήτων από την πόλη του Δίου, υπό την επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ Δημήτρη Παντερμαλή, προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης και διευθυντή της πανεπιστημιακής ανασκαφής του ΑΠΘ στο Δίον.

Παρόντες ήταν ο σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο υπουργός Παιδείας – Έρευνας – Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης, ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο Πολιτισμού, στην ομιλία του ο Αριστείδης Μπαλτάς ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την έκθεση και χαρακτήρισε το Δίον ως «μαγικό τόπο, στους πρόποδες του Ολύμπου, αφιερωμένο στον πατέρα των Θεών». Ο υπουργός, σημείωσε ότι η αρχαία κληρονομιά βρίσκεται σε μόνιμο διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί και ιδιαίτερα εκείνοι που παραμένουν στην Ελλάδα της κρίσης, λίγα έχουν να ζηλέψουν από όσους σταδιοδρομούν στις μεγάλες πόλεις του εξωτερικού και της Νέας Υόρκης.

Κατά την πενθήμερη παραμονή του στη Ν. Υόρκη, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου και να συνομιλήσει με ομογενείς σε μία σειρά επαφών που είχε, μεταξύ άλλων και στο γεύμα που παρέθεσε η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αστόρια.

Με γνώμονα τη σύνδεση της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία, ο υπουργός Πολιτισμού είχε μια σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη, με την υπεύθυνη Πολιτισμού του δήμου της Νέας Υόρκης Kate Levin και με την κοσμήτορα Ανθρωπιστικών Σπουδών του New York University Joy Connolly.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση, ιδιαίτερη στιγμή του ταξιδιού στη Νέα Υόρκη ήταν η επίσκεψη του υπουργού στο ατελιέ του εκλιπόντος καλλιτέχνη Στήβεν Αντωνάκου, πρωτοπόρου στη χρήση του «νέον» και των γλυπτικών συνθέσεων που βασίζονται σε αυτό το υλικό. Συνοδευόμενος από την μόνιμη αντιπρόσωπο της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβη Αικατερίνη Μπούρα, ο Αριστείδης Μπαλτάς συνομίλησε με τη σύζυγο του σπουδαίου εικαστικού που επεσήμανε τους στενούς δεσμούς που διατηρεί με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της χώρας μας. Είχε προηγηθεί συνάντηση του υπουργού με την πρέσβη, αλλά και επίσκεψη όλων των πρεσβευτών των Ηνωμένων Εθνών στην έκθεση «Θεοί και θνητοί στον Όλυμπο: Αρχαίο Δίον, η πόλη του Διός», κατόπιν πρωτοβουλίας της Αικατερίνης Μπούρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για την πορεία των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ με τον βοηθό Διευθυντή Διεθνών Σχέσεων του American Jewish Committee (AJC) Aaron Jacob.

Τέλος, ο Αρ. Μπαλτάς ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες του Scholars at Risk (SAR), του διεθνούς δικτύου για την προστασία των διανοούμενων και των κοινοτήτων της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από απειλές και διώξεις και το οποίο δραστηριοποιείται στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας.