Χωρίς ιατρική φροντίδα θα μείνουν φέτος όσοι αποφασίσουν να επισκεφτούν το Φαράγγι της Σαμαριάς, αφού, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν υπάρχει γιατρός για να αναλάβει τα δεκάδες έκτακτα περιστατικά που αναμένεται να παρουσιαστούν και αυτό το καλοκαίρι.

Από όλα τα διάσημα αξιοθέατα της Ελλάδας το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι και το πιο εξαντλητικό για τον οργανισμό του απλού τουρίστα. Ενα μεγάλο μέρος από τα περίπου 14 χιλιόμετρα της διαδρομής περιλαμβάνει πεζοπορία σε κακοτράχαλο έδαφος ή κάτω από τον καυτό ήλιο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα ξαφνικά προβλήματα υγείας να είναι πολλαπλάσια σε σχέση με άλλα μέρη, τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Το ιατρείο του φαραγγιού έχει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι τουρίστες, ενώ έχει κατασκευαστεί και ελικοδρόμιο για να μεταφέρονται με ταχύτητα στα μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης τα πιο σοβαρά περιστατικά. Στην πράξη όμως η ιατρική περίθαλψη βρίσκεται δύο γενιές πίσω.

Ο μοναδικός γιατρός που υπάρχει είναι στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης, στην έξοδο του φαραγγιού. Η προσέγγισή του όμως στο σημείο ενός περιστατικού χρειάζεται χρόνο, παρά τη μικρή χιλιομετρική απόσταση.

Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», τα προηγούμενα χρόνια η θέση καλυπτόταν από γιατρούς του στρατού, αλλά και αυτή η λύση εγκαταλείφθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης των εφέδρων. Η κατάσταση αυτή έχει υποχρεώσει τον τμηματάρχη προστασίας και διεύθυνσης δασών Χανίων, Γιάννη Φωτάκη να αναζητεί γιατρό με κάθε τρόπο. «Ολες οι προσπάθειες που έχουμε κάνει είναι ατελέσφορες. Πλέον κάνουμε έκκληση σε όποιον γιατρό ενδιαφέρεται για τη θέση να έρθει. Εκτός από τη δουλειά του, θα μπορεί να κάνει εναλλακτικές διακοπές».