Εκτός της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) αναμένεται να βρεθούν τουλάχιστον 200.000 εργαζόμενοι από την 1η Ιουλίου του 2011 ή το αργότερο από την 1η Ιανουαρίου του 2012, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», βλέποντας τα όρια ηλικίας να αυξάνονται αυτόματα στο 65ο έτος, μετά την ολοκλήρωση του έργου της νέας Επιτροπής Κρίσεων των ΒΑΕ, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν το μεσημέρι, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κουτρουμάνη.

Στην Επιτροπή, η οποία θα στηριχθεί σε σημαντικό βαθμό στο πόρισμα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που είχε ολοκληρωθεί το 2008, όταν υπουργός απασχόλησης ήταν η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά, επικεφαλής έχει οριστεί ο Θεόδωρος Κωνσταντινίδης και μεταξύ των μελών υπάρχουν εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και βιομηχάνων).

Η επικείμενη, άκρως αρνητική εξέλιξη για ένα σημαντικό αριθμό του κόσμου της εργασίας δεν αποτελεί σενάριο, αλλά δέσμευση της κυβέρνησης έναντι της Τρόικας. Συγκεκριμένα, στο Μνημόνιο της 5ης Μαΐου καθώς και στα επικαιροποιημένα κείμενα τα οποία έχουν, έκτοτε, ακολουθήσει, αναφέρεται: «Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί στην ουσιαστική αναθεώρηση της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και να μειώσει την κάλυψη σε όχι παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού. Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2011 σε όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους».

Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο από τις αρχές του 2012 και μετά θεωρείται εκ των προτέρων δεδομένο ότι από το σύνολο των 700.000 εργαζομένων που υπάγονται σήμερα στη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, θα πρέπει να απομείνουν – στην καλύτερη περίπτωση – μόλις 500.000 άτομα.

Ποια επαγγέλματα και ειδικότητες κινδυνεύουν να κοπούν

-Απασχολούμενοι στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, αρωμάτων και κτηνιατρικών φαρμάκων
-Ζαχαροπλάστες και αρτεργάτες
-Θαλαμηπόλοι ευαγών ιδρυμάτων
-Εργατοτεχνίτες πλύσης και λεύκανσης
-Κτίστες βιομηχανικών κλιβάνων
-Σιδερώτριες και διαλογείς ιματισμού και εργαζόμενοι εκτός χώρων σφαγείων
-Υπάλληλοι γραφείων βιομηχανιών, μεταλλείων, εταιριών πετρελαιοειδών
-Τεχνικοί και εκφωνητές ραδιοφώνου
-Καμαριέρες ξενοδοχείων, σερβιτόροι
-Σταθμάρχες και ελεγκτές αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, χειριστές μηχανών προβολής κινηματογράφου
-Φορτοεκφορτωτές κιβωτίων και βαρελιών ζυθοποιίας
-Κουρείς, κομμώτριες
-Υποδηματεργάτες
-Πωλητές χονδρικής της κεντρικής λαχαναγοράς Αθηνών
-Συνοδοί κλιναμαξών ΟΣΕ

Ποιοι εξαιρούνται και ποιοι θα την «πληρώσουν»

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και τη θετική εκδοχή τους, όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα τα οποία θα εξαιρεθούν από την υφιστάμενη λίστα των ΒΑΕ, θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμπληρώσουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ουσιαστικά ότι δεν θα θιγούν μόνο όσοι θα έχουν συμπληρώσει μέσα στην επόμενη τετραετία 4.500 ημέρες εργασίας, εκ των οποίων τουλάχιστον 3.600 στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Αντιθέτως, όσοι δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση τους συγκεκριμένους όρους μέχρι και το 2015, θα τεθούν εκτός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και ,φυσικά, θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται αυτόματα στο 65ο έτος της ηλικίας. Θα αναγκαστούν δηλαδή να περιμένουν τουλάχιστον 5 χρόνια περισσότερο για να λάβουν σύνταξη, σε σχέση με τα ισχύοντα δεδομένα.