Κινητοποιήσεις ξεκινούν οι εκπρόσωποι της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς όπως αναφέρει σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των καθηγητών της Σχολής, «σταθμίζοντας με ευθύνη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί από τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές επιλογές, διαπιστώνει ότι η Σχολή Αρχιτεκτόνων αδυνατεί εκ των πραγμάτων να συνεχίσει τη λειτουργία της και αποφασίζει την αναστολή της, από την Τετάρτη 4 Μαΐου, μετά από ανοικτή Γενική Συνέλευση, η οποία θα εξειδικεύσει μορφές δράσης».

Σύμφωνα με τους καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων, η αδυναμία λειτουργίας της, οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες. Καταρχάς μεγάλος αριθμός διδασκόντων, που συνταξιοδοτούνται δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα το εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Αρχιτεκτόνων να έχει μειωθεί κατά 40% στην τελευταία διετία.

Επιπλέον, στην Αρχιτεκτονική Σχολή – όπως και στις ανάλογες σχολές με συνθετικά και καλλιτεχνικά μαθήματα – η μη ανανέωση του Προεδρικού Διατάγματος, που επιτρέπει την υπό όρους εκλογή μελών ΔΕΠ, χωρίς την κατοχή διδακτορικού διπλώματος, έχει επιπλέον αναστείλει κάθε εκλογή και εξέλιξη συναδέλφων, που καλούνται να διδάξουν συνθετικά μαθήματα, τα οποία αποτελούν τον κύριο κορμό του προγράμματος σπουδών.

Οι καθηγητές της Σχολής καλούν τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος και τους φοιτητές τους να συμμετάσχουν στην γενική συνέλευση της 4ης Μαΐου.

«Δυστυχώς, παρόλο που είχε γίνει και από την Πρυτανεία μας και τη Σύγκλητο σχετικό αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας από τον Ιανουάριο του 2010, δηλαδή 8 μήνες πριν λήξει το διάταγμα να γίνει η ανανέωση, όπως γινόταν κάθε τόσο, το υπουργείο δεν προχώρησε απολύτως τίποτα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο κενό, καθώς από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα εκλογής μελών ΔΕΠ και η δυνατότητα εξέλιξης συναδέλφων που δουλεύουν χρόνια εδώ και το δικαιούνται. Έχει παγώσει αυτή η διαδικασία και σε εμάς και στις Σχολές Καλών Τεχνών και ζητάμε επίμονα να έχουμε κάποια ανταπόκριση από το υπουργείο», ανέφερε ο πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ, Σπύρος Ραυτόπουλος.