Στα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πια εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα λόγω της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε ο Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών ΕΚΠΑ.

Όπως είπε, μιλώντας στο Action24, είναι πολύ πιθανό ο επόμενος Daniel, που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές τη Θεσσαλία, μπορεί να έρθει ξανά το καλοκαίρι.

«Την κλιματική κρίση τη βιώνουμε τώρα -είχε προβλεφθεί να έρθει το 2040. Απόδειξη της κλιματικής κρίσης είναι το φαινόμενο Ιανός και ο Daniel στη Θεσσαλία, που είναι φαινόμενα 1.000 ετών, αλλά εκδηλώθηκαν μέσα σε τρία χρόνια. Εκδηλώνονται σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαμε εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Δεν φτάσαμε ακόμα στην κλιματική κατάρρευση. Οι δράσεις είναι δύσκολες, χρονοβόρες και κοστοβόρες» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα προκαλούν «μεγάλες δασικές πυρκαγιές και κατολισθητικά φαινόμενα».

Θεωρεί επίσης πιθανόν «ο επόμενος Daniel να είναι και το καλοκαίρι… Και ο Daniel και ο Ιανός και η πλημμύρα στην Εύβοια το 2020, ήταν Αύγουστο – Σεπτέμβριο. Δεν είναι απαραίτητο να φθάσουμε στον χειμώνα για να έχουμε τέτοια φαινόμενα» είπε.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.