Ο ντάκος είναι η καλύτερη σαλάτα στον κόσμο, σύμφωνα με τη γνωστή ιστοσελίδα, που ασχολείται με κατατάξεις φαγητών και ροφημάτων, «Taste Atlas».

Η λίστα του «Taste Atlas» με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα και, εκτός από τον ντάκο, περιλαμβάνει στην τρίτη θέση τη χωριάτικη σαλάτα και άλλα έξι ελληνικά πιάτα στο top 100.

Nτάκος

«Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από κριθαρένιο παξιμάδι που συνοδεύεται από θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας.

Παραδοσιακά χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως συνοδεύει τον ντάκο στα τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται με θαλασσινό αλάτι», γράφουν στο «Taste Atlas».

Χωριάτικη

Χωριάτικη σαλάτα

«Η ελληνική σαλάτα, γνωστή και ως χωριάτικη, είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες, κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα ντρέσινγκ από ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι (προαιρετικά).

Όταν υπάρχει τυρί φέτα στη σαλάτα, συνήθως κόβεται σε φέτες ή κύβους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί. Το όνομα υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα υλικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί.

Στις υπόλοιπες θέσεις της λίστας του «Taste Atlas» βρίσκουμε τα χόρτα, την πατατοσαλάτα, την παντζαροσαλάτα, την τονοσαλάτα, τους βολβούς και τη λαχανοσαλάτα.