Στον δρόμο των διακρίσεων συνεχίζει η ελληνική κουζίνα, σύμφωνα με το Taste Atlas. Μετά τη συμπερίληψη της ελληνικής στις καλύτερες κουζίνες του κόσμου, την 3η θέση της μπουγάτσας μεταξύ των πρωινών, έρχεται μια ακόμα διάκριση για ελληνικά «πιάτα».

Δύο ελληνικές σαλάτες, ο ντάκος και η χωριάτικη βρίσκονται μεταξύ των 5 καλύτερων παγκοσμίως. Ο ντάκος αναδεικνύεται η καλύτερη σαλάτα παγκοσμίως, ενώ η χωριάτικη βρέθηκε στην τέταρτη θέση. Ο μεν ντάκος με άριστα το 5 συγκέντρωσε 4,62, η δε χωριάτικη 4,43. Στη δεύτερη θέση με βαθμολογία 4,53 βρίσκουμε την Pecel από την Ινδονησία, στην 3η η Mechouia από την Τυνησία με 4,48 και στην 5η η Shopska από τη Βουλγαρία.

Ο ντάκος αποτελείται από ξερό κριθαρένιο παξιμάδι με θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας. Ενίοτε στον ντάκο προστίθεται και κρίταμο.

Η χωριάτικη σαλάτα είναι σύμφωνα με το Taste Atlas «το εθνικό πιάτο της Ελλάδας. Αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν ελιές, πράσινη πιπεριά, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ με ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι. Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα συνήθως κόβεται σε φέτες αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ανακατεύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς.

Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν μερικά απαραίτητα συστατικά στο χωράφι και έπειτα τα ανακάτευαν. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα αληθινό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και μυρωδικά. Καλύτερα να το ετοιμάζετε με ώριμες ντομάτες εποχής, ενώ οι ελιές προτείνεται να είναι της ποικιλίας Καλαμάτας. Σερβίρεται σε ρηχό μπολ και υπάρχει σε πολλά ελληνικά τραπέζια» αναφέρει το Taste Atlas.