Παγωμένα διαμερίσματα, σβηστά ασανσέρ, κομμένες καθαρίστριες… Διαταγές πληρωμής και σπίτια στο σφυρί… Η οικονομική δυσπραγία που έχει «σφίξει το ζωνάρι» των νοικοκυριών καθιστά αδύνατη την εξόφληση των κοινοχρήστων με αποτέλεσμα οι πολυκατοικίες του Βόλου σε ποσοστό 80% περίπου να αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα.

Τα στοιχεία των εταιρειών διαχείρισης κοινοχρήστων της Μαγνησίας είναι πραγματικά απίστευτα και αποτυπώνουν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των πολιτών: ανίκανοι να ανταποκριθούν έστω και στις βασικές τους υποχρεώσεις όπως είναι η πληρωμή των κοινοχρήστων…

Ο χειμώνας που περνάμε είναι ο πρώτος από μια σειρά πολύ δύσκολων περιόδων και καθρεφτίζει το τι θα επακολουθήσει… Σπίτια χωρίς θέρμανση, ασανσέρ ακινητοποιημένα, πολυκατοικίες χωρίς καθαριότητα… οι ένοικοι στην πλειοψηφία των πολυκατοικιών του Βόλου υποφέρουν.

Η εταιρεία «Επίλυσης» διαχειρίζεται στην Μαγνησία 110 πολυκατοικίες. Από αυτές μόνο οι 20 δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Σε όλες τις υπόλοιπες υπάρχουν μεγάλα χρέη.

Μάλιστα η συγκεκριμένη εταιρεία από την Δευτέρα θα αποστείλει σχετικές επιστολές σε όλες τις πολυκατοικίες που τα χρέη ξεπερνούν τους δύο μήνες να τα τακτοποιήσουν καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσει τη νομική οδό.

Ωστόσο όπως ξεκαθαρίζει υπάλληλος της «Επίλυσης» και νομικά να κινηθεί η εταιρεία θα αφορά μεμονωμένα στον ενοικιαστή που δεν αποδίδει τα κοινόχρηστα χωρίς να επιλύεται το συνολικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η πολυκατοικία.

Η εταιρεία Διαχείριση Κτιρίων American Service διαχειρίζεται στην Μαγνησία 100 πολυκατοικίες. Από αυτές όπως μας λέει – και μάλιστα με έκπληξη – ο ιδιοκτήτης Δημήτρης Κορδελούδης μόνο μία είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της και πρόκειται μάλιστα για εργατική πολυκατοικία!

Το αποθεματικό δεν φτάνει το χειμώνα
Η εύλογη ερώτηση όλων είναι γιατί δεν χρησιμοποιείται το αποθεματικό του ταμείου που διατηρεί η κάθε πολυκατοικία ώστε να εξοφλούνται τα χρέη στις εταιρείες και να μην δημιουργούνται προβλήματα.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Παπαοικονόμου ιδιοκτήτης μιας αντίστοιχης εταιρείας διαχείρισης «η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τους περισσότερους με αποτέλεσμα όταν δεν πληρώνουν μερικοί ένοικοι για περισσότερους από δύο μήνες το αποθεματικό να μειώνεται σημαντικά και να μην φτάνει για προμήθεια πετρελαίου και αποπληρωμή του φυσικού αερίου».

Ο ίδιος σημειώνει πως το αποθεματικό το χειμώνα είναι πάντα μειωμένο ούτως ή άλλως γιατί οι λογαριασμοί είναι μεγαλύτεροι εξαιτίας της θέρμανσης, της συντήρησης του καυστήρα και συνήθως του ασανσέρ κα.

Αυτή την στιγμή ο κ. Παπαοικονόμου διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ίσως ποσοστό των πολυκατοικιών του Βόλου και όπως τονίζει ελάχιστες από αυτές είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Διαταγές πληρωμής και σπίτια στο σφυρί
Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες χρηματοδοτούν οι ίδιες ακόμα και για τρεις μήνες τις πολυκατοικίες ώστε να μην χρειαστεί να διακόψουν την λειτουργία του ασανσέρ ή την καθαρίστρια ή να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας του καλοριφέρ.

«Κάνουμε ότι μπορούμε αλλά και εμείς δεν έχουμε τεράστια περιθώρια να βοηθήσουμε γιατί και εμείς έχουμε ανθρώπους και εταιρείες που πρέπει να πληρώσουμε», σημειώνει ο κ. Παπαοικονόμου.

Οι διαταγές πληρωμής αλλά ακόμα και οι κατασχέσεις διαμερισμάτων σημειώνει είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. «Νομίζω πως είναι μόνο η αρχή και η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο», αναφέρει.

Από την πλευρά του ο κ. Κορδελούδης αναφέρει πως οι εταιρείες διαχείρισης κοινοχρήστων δεν προστατεύονται από πουθενά. «Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για εμάς και δεν μπορούμε να προστατευτούμε από πουθενά. Ακόμα και δικαστικά να πάμε χρόνο και χρήμα χάνουμε στο τέλος αφού η απόφαση θα βγει μετά από κανένα χρόνο»!

Στην εταιρεία του δεν έχει κάνει ακόμα διαταγές πληρωμής ωστόσο δηλώνει πως «είμαι στο παρά ένα, ούτε καν στο παρά πέντε. Τα προβλήματα από μέρα σε μέρα όχι μόνο πολλαπλασιάζονται αλλά διογκώνονται».

Σπίτια παγωμένα – ασανσέρ σταματημένα!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από την μη πληρωμή των κοινοχρήστων είναι με την θέρμανση. Ήδη σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΠΑ Θεσσαλίας 500 πολυκατοικίες είναι χωρίς φυσικό αέριο καθώς δεν έχουν ικανοποιήσει τις οικονομικές απαιτήσεις.

Παράλληλα όμως ο κ. Κορδελούδης δίνει και ένα άλλο στοιχείο αυτό του ότι τα πρατήρια πλέον δεν βάζουν πετρέλαιο για λίγα λίτρα. «Παλιά βάζαμε δύο τόνους στις πολυκατοικίες και τώρα βάζουμε 300 και 400 λίτρα τα οποία και μας βγάζουν το λάδι για να μας τα βάλουν γιατί δεν έρχονται για τόσο μικρό ποσό να βάλουν πετρέλαιο».

Και εκεί που οι Βολιώτες κάθονται στα σπίτια τους ως άλλοι Εσκιμώοι θέλουν δεν θέλουν κάνουν και την καθημερινή τους γυμναστική, αφού δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που κόβουν τα ασανσέρ.

Βέβαια το κλείσιμο των ανελκυστήρων δημιουργεί προβλήματα καθώς ηλικιωμένοι ένοικοι δεν μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν με τα πόδια τους ορόφους ενώ άλλοι είναι σε αναπηρικά καροτσάκια. Παράλληλα εκτός από την θέρμανση και τα ασανσέρ σε πολλές πολυκατοικίες έχει κοπεί και η καθαριότητα.

Πηγή:taxydromos