Έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου για τους πολίτες που ήθελαν να τιμήσουν με ένα λουλούδι την εξέγερση των φοιτητών πριν από 50 χρόνια. Το Πολυτεχνείο πλέον φυλάσσεται από αστυνομικές δυνάμεις, ενώ η οδός Πατησίων και άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας έχουν τεθεί εκτός κυκλοφορίας καθώς κόσμος έχει ξεκινήσει και συγκεντρώνεται ώστε να συμμετάσχει στην καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Χιλιάδες κόσμου και φέτος, παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 50 χρόνια, βρέθηκαν στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο κέντρο της Αθήνας κατά τους τριήμερους εορτασμούς. Εκτός από πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, συλλογικότητες, φορείς και εκπρόσωποι σωματείων κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια στη μνήμη των ανθρώπων που πάλεψαν για τη δημοκρατία.

Φέτος, στον χώρο του Πολυτεχνείου υπάρχουν και σημαίες της Παλαιστίνης, με αφορμή τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή.

Στο Πολυτεχνείο βρέθηκε σήμερα το πρωί ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Γιουσέφ Ντορχόμ, για να καταθέσει στεφάνι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 50ή επέτειο της εξέγερσης.

Περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών αναμένεται να διατεθούν στα μέτρα τάξης για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων της 50ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή και θα κορυφωθεί το πρωινό της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου με επίκεντρο τους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο. Περιλαμβάνει επίσης «Αίαντες», που θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. οδός Πατησίων), drones και ελικόπτερο που θα μεταδίδουν «ζωντανή» εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, αλλά και δόγμα προληπτικών προσαγωγών.

Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην περιφρούρηση της καθιερωμένης πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί ενίσχυση με περισσότερες από 10 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την περιφέρεια.