Εάν είστε λάτρεις των κατοικίδιων, πιθανότατα νοιάζεστε αρκετά για να προσθέσετε λίγες πινελιές που είναι απαραίτητες για να κάνετε στο σπίτι σας το καλύτερο δυνατό για το αγαπημένο σας γατάκι ή σκυλάκι. Αυτό δεν σημαίνει απλώς παιχνίδια και καλό φαγητό, αλλά και την ασφάλεια του μικρού σας φίλου, όπως και την ασφάλεια των δικών σας (περισσότερο ή λιγότερο πολύτιμων) αντικειμένων από… τετράποδους ταραξίες!

Παίρνοντας τα πράγματα με τη σειρά, οι σκύλοι χρειάζονται έναν σταθερό χώρο ύπνου. Ακόμα κι αν θέλετε να ξαπλώνετε μαζί, είναι σχεδόν απαραίτητο να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος, όπου θα έχουν την απόλυτη ησυχία για να ξεκουραστούν. Αυτός ο χώρος μπορεί να είναι ένα ειδικό κρεβάτι σε κάποιο ήσυχο σημείο του σπιτιού, ένα κλουβί (συνιστάται κυρίως για κουτάβια), ενώ πολλοί μετατρέπουν μια ντουλάπα τους σε «δωμάτιο σκύλου», εγκαθιστώντας ειδική πορτούλα για να μπαινοβγαίνουν, και πολλά μαξιλάρια! Για τις γάτες, ο ύπνος, όταν δεν είναι στο κρεβάτι σας, προϋποθέτει κάτι πολύ σημαντικό για τη φύση αυτών των ζώων: το κρύψιμο. Αν σκέφτεστε να πάρετε ένα κρεβάτι για τη γατούλα σας, δείτε πρώτα που της αρέσει να τρυπώνει για να κοιμηθεί (θα το βρείτε εύκολα, οι γάτες κοιμούνται 14-16 ώρες την ημέρα!) και προσαρμόστε την επιλογή σας σε αυτό το σημείο. Σίγουρα, πάντως, η γάτα σας δύσκολα θα επιλέξει ένα σημείο τελείως εκτεθειμένο.

Για τις γάτες ειδικά, ένα σημαντικό θέμα είναι η τουαλέτα. Ενώ για τους σκύλους η βόλτα είναι απαραίτητη, οι γάτες χρειάζονται τον χώρο τους. Προτιμήστε μια σκεπαστή τουαλέτα, για να μην πετάνε την άμμο τους έξω όταν σκαλίζουν λερώνοντας το σπίτι, και τοποθετήστε τη πάνω σε κάποιο χαλάκι που καθαρίζεται εύκολα. Και εδώ θα πρέπει να θυμάστε ότι οι γάτες είναι οι «μετρ» της ιδιωτικότητας – δεν θα αισθανθούν άνετα σε κάποιον ανοιχτό χώρο.

Σε περίπτωση που έχετε κήπο και επιτρέπετε στον σκύλο σας ή στη γάτα σας να βγαίνουν εκεί για την τουαλέτα τους, σκεφτείτε την πιθανότητα να εγκαταστήσετε ειδικό πορτάκι στην πόρτα σας, σε κάποια τζαμαρία ή στον τοίχο. Υπάρχουν πολλά μοντέλα, σε πολλές παραλλαγές, ενώ σε πιο εξελιγμένους τύπους το πορτάκι συνοδεύεται από ηλεκτρονικό κολάρο. Το πορτάκι ανοίγει μόνο όταν πλησιάζει το ζωάκι που το φορά.

Εάν στο κατοικίδιό σας αρέσει να περνά χρόνο σε εξωτερικούς χώρους (λ.χ. στο μπαλκόνι), σκεφτείτε να φτιάξετε ένα σπιτάκι. Θα πρέπει να είναι καλά μονωμένο, να μην είναι σε σημείο που έχει υγρασία και φυσικά αρκετά μεγάλο. Και εδώ οι επιλογές είναι άφθονες, οπότε μπορείτε να διαμορφώσετε τον χώρο όπως θέλετε, με βάση τις προτιμήσεις του ζώου.

Όσον αφορά τη διαμόρφωση του σπιτιού γενικά και τους κανόνες που κάνουν τη ζωή της γάτας ή του σκύλου σας ευκολότερη, να θυμάστε ότι πρέπει να φέρεστε σαν να έχετε… μωρό! Σκεφτείτε τι ζαβολιά θα έκανε ένα περίεργο μωρό και δράστε ανάλογα για να είναι ασφαλή: ο κάδος απορριμμάτων πρέπει να κλείνει καλά και να μην υπάρχουν εκτεθειμένα τρόφιμα, φάρμακα ή χημικές ουσίες. Ειδικά για τις γάτες, συνήθως ακαταμάχητο παιχνίδι είναι τα μικρά μπιμπελό, πάνω σε ράφια. Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι οι γάτες που πετάνε πράγματα, συνήθως βαριούνται – το μήνυμα μιας τέτοιας κίνησης είναι «παίξε μαζί μου!». Για τους σκύλους, πάλι, που είναι πιο κινητικοί, βοηθά πολύ να υπάρχουν ανοιχτοί χώροι στο σπίτι για να κινούνται ανεμπόδιστα, ενώ τα έπιπλα με αιχμηρές γωνίες μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνα.

Τέλος, ένα ειδικό μέτρο για τα μεγαλύτερα σε ηλικία κατοικίδια: μην ξεχνάτε ότι και αυτά, όπως εμείς, υποφέρουν από παθήσεις που κάνουν πιο δύσκολη την κίνησή τους. Κάντε πιο εύκολη τη ζωή τους βάζοντας ράμπα στη σκάλα για να ανεβοκατεβαίνει ο σκύλος σας, ή μαξιλάρες, για να σκαρφαλώνει η γάτα σας πιο εύκολα στην αγαπημένη της πολυθρόνα. Θα το εκτιμήσουν ίσως περισσότερο απ’ όσο μπορούν να σας το εκφράσουν!