Την Κυριακή (24/09) πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου τιμής για τους πεσόντες στην πρώτη πανεπαγγελματική απεργία, στην Αθήνα, το 1927. Όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), το μνημείο ανεγέρθη στο σημείο που έπεσαν από τις σφαίρες οι επαγγελματοβιοτέχνες, Γεώργιος Γεράλδης, Μιχάλης Κοντός και Κόδρος Μπενούκας, και είναι δίπλα από την είσοδο του Επιμελητηρίου.

«Οι 3 επαγγελματοβιοτέχνες σκοτώθηκαν στην πρώτη μεγάλη απεργία της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, στις 10 Μαρτίου 1927. Η απεργία αυτή ήταν η απόληξη της διαρκούς χειροτέρευσης της κατάστασης της επαγγελματοβιοτεχνικής τάξης και των άκαρπων προσπαθειών των επαγγελματοβιοτεχνών να επιτύχουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέσω του διαλόγου» προσθέτει το ΕΕΑ.

Στην ίδια ανάρτηση αναφέρεται πως στην εκδήλωση παρέστη πλήθος κόσμου ενώ μίλησαν και έκαναν τα αποκαλυπτήρια ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Παύλος Ραβάνης. Επίσης, αναφέρθηκαν στο έργο η γλύπτρια που φιλοτέχνησε το μνημείο, Αγγέλικα Κοροβέση, καθώς και ο Γιάννης Κολοκοτρώνης, καθηγητής ΔΠΘ – Ιστορικός της Τέχνης του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΕΑ, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «έκανε λόγο για την αποκατάσταση μίας ιστορικής αδικίας, αναφέρθηκε στα σημερινά προβλήματα και τόνισε ότι οι φορείς που εκπροσωπούν μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας οφείλουν να τα στηρίζουν και να διεκδικούν απέναντι σε όποια κυβέρνηση και αν βρίσκεται στην εξουσία», σημειώνει το ΕΕΑ.