Κάθε προσπάθεια ώστε να κλείσουν τις πληγές του καταβάλλουν οι κάτοικοι του Βόλου μετά την κακοκαιρία Daniel, η οποία άφησε πίσω της τεράστιες καταστροφές και δεκάδες θύματα. Τι όμως έφταιξε και η πόλη βούλιαξε στη λάσπη; Πότε θα μπορέσει να επανέλθει;

Για την κατάσταση του Βόλου μίλησε στο Mega και την εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» το πρωί της Παρασκευής (15/9) ο υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, Νίκος Παπαπέτρος, έκανε λόγο για αντιπλημμυρικά έργα που δεν έχουν γίνει στην περιοχή και τα οποία θα μπορούσαν να έχουν περιορίσει τις καταστροφές.

«Ξεκίνησε μια διαδικασία, κατ’ εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Η εισαγγελία κινήθηκε έγκαιρα και γρήγορα για να ερευνήσει τις συνθήκες του φαινομένου που έπληξαν την πόλη μας, των πλημμυρών. Στο πλαίσιο αυτό, ο συνδυασμός μας και εγώ προσωπικά, προσκομίσαμε στην εισαγγελία έγγραφα στοιχεία που αφορούν παραλείψεις που οδήγησαν στο συγκεκριμένο αποτέλεσμα» είπε.

Η πρωτοφανής καταστροφή που αντιμετώπισε ο Βόλος, όπως λέει ο ίδιος, έχει να κάνει με: «Το τι έγινε πριν τις πλημμύρες, με το τι έγινε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του φαινομένου. Ασυντήρητα δίκτυα, ρέματα ακαθάριστα, αγωγοί ομβρίων που δεν αποχέτευαν καλά τα όμβρια ύδατα, τάφροι αντιπλημμυρικοί που δεν έγιναν, έργα που έγιναν πλημμελώς. Το θέμα δεν είναι ότι δε θα υπήρχαν ζημιές, πράγματι τα φαινόμενα ήταν έντονα. Το θέμα είναι οι συνέπειες να ήταν όσο το δυνατόν λιγότερες. Τα έργα αυτά προστατεύουν, δεν μπορούν να καλύψουν το φαινόμενο σε όλη του την έκταση».

«Σε 2 χρόνια θα επανέλθει»

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο, «και επικοινωνιακά ήταν λανθασμένος ο χειρισμός. «Κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου, ο δήμαρχος έκανε τον τροχονόμο μπροστά στο δημαρχείο λέγοντας στους πολίτες ”πού πάτε ρε;”. Ο συνδυασμός μας είχε βγάλει στην προηγούμενη ημέρα του φαινομένου ανακοίνωση όπου επισημαίναμε τα σημεία της πιθανής αστοχίας, όπου δηλαδή θα αντιμετωπίζαμε πλημμυρικά φαινόμενα, και καλούσαμε τις Αρχές να λάβουν τα αναγκαία μέτρα τα οποία καθυστέρησαν» σημείωσε.

Σχετικά με τον περιφερειακό δρόμο της πόλης ο οποίος «πνίγηκε» κάτω από τα νερά, ο κ. Παπαπέτρος επεσήμανε: «Όταν προβλέφθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή του περιφερειακού, είχε προβλεφθεί να κατασκευαστεί και αντιπλημμυρική τάφρος από την πάνω μεριά του, η οποία θεωρητικά ξεκίνησε το 2002, οι απαλλοτριώσεις, ολοκληρώθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση το 2012, αλλά η τάφρος, παρόλο που καταβληθήκαν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτή η τάφρος θα λειτουργούσε προστατευτικά και τα φαινόμενα θα ήταν πολύ μειωμένα».

«Μετά τον Ιανό δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχουν αιτήσεις πολιτών που ζητούν καθαρισμούς ρεμάτων και δεν έγιναν ποτέ, που ζητούσαν να συντηρηθούν δίκτυα που δε συντηρήθηκαν» υποστήριξε.

Μεγάλο είναι το θέμα με το νερό στην περιοχή καθώς ακόμη υπάρχουν σημεία που δεν έχουν πρόσβαση, ενώ ζήτημα εγείρεται και με το άνοιγμα των σχολείων, με κτίρια που ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί, ενώ πολλά από αυτά δεν είναι προσβάσιμα.

«Για να επανέλθει η πόλη στα φυσιολογικά επίπεδα θα περάσουν περίπου 2 χρόνια» είπε κλείνοντας ο Παπαπέτρος.