Για «ασύλληπτες και τρομακτικές εικόνες» των πλημμυρικών φαινομένων έκανε λόγο ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η βροχή ήταν απίστευτης ποσότητας, έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, 750 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τη χθεσινή μόνο ημέρα περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας από 300 έως 400 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Τα πλημμυρικά φαινόμενα ήταν αναπόφευκτα», είπε και πρόσθεσε:  

 «Μετεωρολογικά επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις και μάλιστα στα χειρότερά τους σενάρια. Τόσο μεγάλες ποσότητες βροχής είναι πραγματικά ασύλληπτες και απίστευτες. Και σε αυτές τις συνθήκες οι υποδομές είναι δύσκολο να αντέξουν».

Όσο για το πώς θα συνεχίσει την πορεία της η κακοκαιρία Daniel, ο κ. Σιόυτας εξήγησε ότι  «το φαινόμενο τελειώνει σήμερα».

Όπως είπε «πολύ ασθενείς βροχές είναι πιθανές αλλά όχι ιδιαίτερης σημασίας στη δυτική Θεσσαλία και τη νότια Θεσσαλία. Τα φαινόμενα σταδιακά περιορίζονται στην ανατολική Θεσσαλία, την περιοχή της Λάρισας Μαγνησίας, Βόρεια Εύβοια και σταδιακά θα σταματήσουν μέχρι το βράδυ».

«Και τελειώνει το φαινόμενο αυτό με τις πραγματικά καταστρεπτικές και πρωτοφανείς σε έκταση και εντάσεις βροχοπτώσεις».

Ακόμα εξήγησε ότι η πρωταρχική αιτία αυτού του ισχυρού φαινομένου βρίσκεται στην υπερθέρμανση των θαλασσών. «Όλη η Μεσόγειος βρίσκεται σε κατάσταση υπερθέρμανσης. Για κάθε βαθμό που ανεβαίνει η θερμοκρασία, η υγρασία στην ατμόσφαιρα αυξάνει κατά 7 με 10%», είπε και κατέληξε:

«Όταν βρισκόμαστε από 3 έως 5 βαθμούς υψηλότερες τιμές, είναι πολλαπλάσια το νερό που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα για τη δημιουργία νεφών και επομένως πολλαπλάσια και η βροχόπτωση που φτάνει στο έδαφος με τέτοια φαινόμενα».