Υλικά

  • 1 ½ κιλό αλεύρι τ. 70%
  • 60 γραμμάρια μαγιά
  • ζεστό νερό (όσο πάρει
  • 1 ½ ποτήρι κρασιού λάδι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 2 κούπες ζάχαρη
  • λίγο άσπρο κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • ξύσμα μανταρινιού
  • μια χούφτα γλυκάνισο
  • 1/2 κούπα καρύδια και ½ κούπα αμύγδαλα
  • ½ κούπα σταφίδα
  • 2 κουταλιές του γλυκού γαρύφαλλο
  • 3 κουταλιές του γλυκού κανέλα
  • 50 γραμμάρια κουκουνάρι
  • Για το στόλισμα
  • σουσάμι
  • ολόκληρα καρύδια
  • ζάχαρη άχνη
  • χρωματιστά ζαχαρωτά

Εκτέλεση

  1. Το προηγούμενο βράδυ φτιάχνουμε το προζύμι. Ανακατεύουμε τη μαγιά με χλιαρό νερό μέχρι να λιώσει. Τη χύνουμε στο αλεύρι (λίγο αλεύρι) και το πλάθουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.
  2. . Την άλλη μέρα σε μία λεκάνη βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι και το κάνουμε λακκούβα και ρίχνουμε το λάδι, στην μέση τη ζάχαρη, τη σόδα και το τρίβουμε.
  3. Προσθέτουμε το προζύμι και όλα τα μυρωδικά μαζί με το κονιάκ. Το ζυμώνουμε ρίχνοντας το κρασί. Στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια, αμύγδαλα και τις σταφίδες, ζυμώνοντάς το μέχρι η ζύμη να είναι καλή, δηλαδή ούτε σκληρή αλλά ούτε και μαλακή.
  4. Παίρνουμε το στρογγυλό ταψί, το λαδώνουμε ομοιόμορφα παντού και αδειάζουμε το μείγμα μέσα. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει.