Υλικά

  • 2 μεγάλες αγκινάρες
  • 120 γρ. γραβιέρα τυρί, σε κύβους
  • 1/2 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος
  • 120 γρ. κατσικίσιο τυρί, θρυμματισμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1/2 κ. γλ. πιπέρι
  • 1/4 φλ. τσαγιού φρυγανιά
  • Το χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Κόψτε τα κοτσάνια από τις αγκινάρες, ώστε να κάθονται επίπεδες. Κόψτε το πάνω τέταρτο, επίσης,, ώστε να αποκαλυφθεί το εσωτερικό τους.
  2. Βάλτε μια κατσαρόλα με νερό σε βρασμό και προσθέστε προσεκτικά τις αγκινάρες με το εσωτερικό τους προς τα κάτω. Βράστε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώστε με ένα σουρωτήρι και αφήστε τις αγκινάρες να στραγγίξουν με το κοτσάνι προς τα πάνω.
  3. Ενώ οι αγκινάρες βράζουν, προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, λιώστε το τυρί και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Μόλις λιώσει, ρίξτε το κατσικίσιο τυρί, το σκόρδο, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις γίνει λείο το μείγμα, αποσύρετε από τη φωτιά.
  4. Τοποθετήστε τις αγκινάρες σε ένα ταψί με την εσωτερική πλευρά προς τα πάνω. Στη συνέχεια, ρίξτε τη σάλτσα τυριού πάνω από τις αγκινάρες, γεμίζοντας κάθε φύλλο με τυρί. Πασπαλίστε με τη φρυγανιά.
  5. Ψήστε για 20 λεπτά, μέχρι το τυρί να φουσκώσει και η φρυγανιά να ροδίσει. Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς πριν το σερβίρισμα. Γαρνίρετε με χυμό λεμονιού.