Μπορεί να νομίζετε ότι το σούσι είναι απλά ψάρι τυλιγμένο σε φύκια, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, από το σασίμι μέχρι το τσιράσι, οι οποίοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία ψαριών και διαφορετικές προετοιμασίες.

Ο οδηγός που ακολουθεί παρακάτω έχει όλα όσα πρέπει να ξέρετε, όπως τα εξήγησε στο delish.com ο Cyril Kabaoglu, επικεφαλής εκπαιδευτής σεφ στο Institute of Culinary Education.

Τι είναι το σούσι;

Σούσι ρολς

Σούσι σημαίνει «ξινό ρύζι» στα ιαπωνικά, πράγμα λογικό, επειδή το ρύζι σούσι παρασκευάζεται με ξύδι. «Παρόλο που σήμερα συνδέουμε το σούσι με ωμά θαλασσινά, η ιστορία του σούσι είναι η ιστορία της συντήρησης μέσω της ζύμωσης», δήλωσε ο Kabaoglu. «Μόνο η ανάπτυξη της ψύξης επέτρεψε την κατανάλωση ψαριών χωρίς ζύμωση».

Το narezushi, που σημαίνει «παστό ψάρι», είναι μία από τις πρώτες μορφές σούσι. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν τα ψάρια, σύμφωνα με τον Kabaoglu, τα αλατισμένα ψάρια και το μαγειρεμένο ρύζι τοποθετούνταν μαζί για να ζυμωθούν. Από τότε (και την εισαγωγή του ψυγείου) το σούσι εξελίχθηκε σε αυτό που είναι σήμερα -κυρίως ωμό ψάρι.

Τύποι σούσι

Σούσι

Αν και υπάρχουν πολλές ποικιλίες σούσι, παρακάτω ακολουθούν οι επτά κύριοι τύποι σούσι:

Νιγκίρι: Το Nigiri είναι μια φέτα ψαριού που τοποθετείται πάνω από ένα μικρό κομμάτι ρύζι.

Σασίμι: Το σασίμι είναι φέτες ψαριού που σερβίρονται χωρίς ρύζι.

Maki: Αυτά τα ρολά σε μέγεθος μπουκιάς έχουν φύκια στο εξωτερικό και ρύζι (και άλλα συστατικά) στο εσωτερικό. Για να δοκιμάσετε maki, δοκιμάστε το πικάντικο ρολό τόνου ή το πικάντικο ρολό καβουριού.

Uramaki: Το Uramaki είναι παρόμοιο με το maki, αλλά το ρύζι βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος, όπως στα ρολά με γαρίδες tempura.

Temaki: Τα Temaki, που αναφέρονται, επίσης, ως ρολά χεριού, έχουν σχήμα κώνου και τρώγονται με το χέρι -δεν χρειάζονται ξυλάκια εδώ. Τα γεμιστά, όπως ρύζι, λαχανικά και ψάρι, τυλίγονται σε ένα φύλλο nori.

Chirashi: Όταν σκέφτεστε chirashi, σκεφτείτε αποδομημένα maki. Στα ιαπωνικά σημαίνει «διασκορπισμένο» και το chirashi δεν είναι τίποτα άλλο από ένα καρυκευμένο μπολ με ρύζι που συνοδεύεται από φέτες ψαριού και άλλα υλικά, όπως αυγά ψαριού και λαχανικά.

Hako: Το σούσι Hako αναφέρεται, επίσης, ως «πιεσμένο σούσι». Τα συστατικά τοποθετούνται σε ένα κουτί και πιέζονται για να σχηματίσουν ένα ορθογώνιο σχήμα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.