Υλικά

  • 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες
  • 1/2 φρέσκο ανανά, κομμένο σε κομμάτια
  • 2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 2 κ. σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μέλι
  • 1 κ. γλ. τριμμένο σκόρδο
  • 1 κ. γλ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
  • 1/3 φλ. τσαγιού νερό
  • Ξύλινα καλαμάκια
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (προαιρετικά)
  • 1 κ. σ. καβουρδισμένο σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

  1. Συνδυάστε το νερό, τη σάλτσα σόγιας, τη μαύρη ζάχαρη, το μέλι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήστε τα να πάρουν βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  2. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι η σάλτσα να μειωθεί και να πήξει ελαφρώς, 8 έως 10 λεπτά.
  3. Προθερμάνετε το γκριλ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και λαδώστε ελαφρώς μια σχάρα. Περάστε τις γαρίδες και τον ανανά εναλλάξ στα ξύλινα καλαμάκια και τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα.
  4. Τοποθετήστε τα καλαμάκια στην καυτή σχάρα. Ψήστε στη σχάρα 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά ή μέχρι οι γαρίδες να είναι αδιαφανείς και να ψηθούν μέχρι μέσα. Γυρίστε τη σχάρα σε χαμηλή φωτιά και αλείψτε με τη σάλτσα και τις δύο πλευρές από τα καλαμάκια με τις γαρίδες και τον ανανά.
  5. Μεταφέρετε σε πιατέλα σερβιρίσματος και πασπαλίστε με κόλιανδρο και σουσάμι.