Υλικά για 6 άτομα

Για το κέικ

  • 75 γρ. σταφίδες
  • 150 γρ. χουρμάδες (αποξηραμένους χωρίς κουκούτσι)
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.σ. βούτυρο (θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. καφέ ζάχαρη
  • 2 αβγά μεγάλα (θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει (κοσκινισμένο)
  • 1/4 κ.γ. τριμμένη κανέλα ή γαρύφαλλο (προαιρετικά)
  • Για τη σως καραμέλας
  • 2 κ.σ. βούτυρο
  • 175 ml παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. καφέ ζάχαρη

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ψιλοκόβουμε τους χουρμάδες και τους βάζουμε σε ένα μπολ βαθύ μαζί με τις σταφίδες και τη μαγειρική σόδα.
Βήμα 2
Βράζουμε νερό, το ρίχνουμε στο μπολ και αφήνουμε να μουλιάσουν για 5 λεπτά.
Βήμα 3
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 20 εκ.
Βήμα 4
Τοποθετούμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με τον αβγογδάρτη.
Βήμα 5
Ρίχνουμε τα αβγά, ανακατεύουμε και μετά ρίχνουμε το αλεύρι.
Βήμα 6
Στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα αποξηραμένα φρούτα στο μπολ, ανακατεύουμε καλά το μείγμα και το αδειάζουμε στη βουτυρωμένη φόρμα. Ψήνουμε για 30 λεπτά.
Βήμα 7
Για την σως, λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, έπειτα ρίχνουμε τη κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη.
Βήμα 8
Μόλις πάρει την πρώτη βράση χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά, ανακατεύουμε, αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά και είναι έτοιμη.
Βήμα 9
Σερβίρουμε με την καραμέλα γάλακτος από πάνω, παγωτό βανίλια στο πλάι και εάν θέλετε περιχύνετε και λίγη κρέμα γάλακτος.
TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.