Μικρό λίφτινγκ, χωρίς να αλλάζει η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα μπλοκάκια, προκρίνεται από την υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση, μετά τις σφοδρές αντιδράσεις για τα «μπλοκάκια» και για όσους δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκια που δηλώνουν τα πραγματικά εισοδήματά τους στην εφορία θα υποστούν τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους με το νέο Ασφαλιστικό.

Υπολογίζεται ότι χωρίς την έκτακτη φορολόγηση και το τέλος επιτηδεύματος, τα μπλοκάκια και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν στο κράτος το 54% του εισοδήματός τους, καθώς μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών, προστίθεται φόρος 26% στο εισόδημα.

Οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις διατάξεις που «δείχνουν» υπέρογκες αυξήσεις σε ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως βέβαια για όσους δηλώνουν στην εφορία πραγματικά υψηλά εισοδήματα προκάλεσαν συναγερμό στο Μαξίμου και ανάγκασαν τον κ. Κατρούγκαλο να δώσει διευκρινήσεις σε βουλευτές.

Ωστόσο από τις διευκρινίσεις προκύπτει ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν το «μάρμαρο».

Σε σχέση με το ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιαίτερα για όσους αμείβονται με «μπλοκάκι» ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε τα εξής:

«Βασική αρχή του νομοσχεδίου είναι, για λόγους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης, η εφαρμογή όμοιων κανόνων για όλους, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών. Ισονομία όμως δεν σημαίνει αδιαφορία ως προς τις πραγματικές συνθήκες εργασίας. Το προσχέδιο του Υπουργείου, προβλέπει στο άρθρο 52 παρ. 2 εδ. γ, ότι εξομοιώνονται με τους μισθωτούς «και άλλα πρόσωπα ασφαλιστέα λόγω ιδιότητας, για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση».

Συνεπώς, για τα «μπλοκάκια» θα μελετηθεί περαιτέρω ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες, ούτως ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνσή τους, χωρίς να θιγεί ο κανόνας της ισονομίας ως προς τις εισφορές».

Όλα δείχνουν ότι ηπληρωμή των εισφορών από το 2017 θα παραμένει για την κύρια σύνταξη στο 20% με βάση το δηλωθέν εισόδημα, καθώς στόχος τόσο του υπουργείου όσο και της κυβέρνησης γενικά, είναι η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για όλους, χωρίς παρεκκλίσεις και εξαιρέσεις. Απλώς θα μελετηθεί ο ιδανικός τρόπος συνυπολογισμού των εισφορών στα έξοδα όπως και των άλλων ελεύθερων επαγγελματιών και πως θα υπάρξουν ειδικές προβλέψεις για τους νέους επιστήμονες.

Να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται από τον επόμενο χρόνο να πληρώσουν 20% για κύρια σύνταξη, 7,5% για επικουρική και 6,95% για υγειονομική περίθαλψη επί του φορολογητέου εισοδήματός τους. Οι αυξήσεις ξεκινούν από όσους δηλώνουν ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ (παλαιοί ασφαλισμένοι στην δεύτερη ασφαλιστική κλάση), ενώ την μεγαλύτερη επιβάρυνση θα έχουν περίπου 100.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που ανήκουν στην εισοδηματική κατηγορία των 20.000 – 70.000 ευρώ.

Με τα σημερινά δεδομένα από το 2017, χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα επιβαρυνθούν ετησίως με 14.065,92 ευρώ για συνταξιοδοτικές εισφορές και με 4.887,91 ευρώ για εισφορές υγειονομικής περίθαλψης, που σημαίνει 18.953,83 ευρώ συνολικά και αύξηση 223% ή 10.446 ευρώ περισσότερα από όσα καταβάλλουν σήμερα εάν πληρώνουν ετησίως 8.508 ευρώ στην 14η ανώτατη προαιρετική κατηγορία του ΟΑΕΕ.