Οι αεροπορικές εταιρείες βιάζονται να μειώσουν τα κόστη και να στηρίξουν τα οικονομικά τους μετά τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που οδήγησαν σχεδόν στη διακοπή των αεροπορικών ταξιδιών παγκοσμίως.

Την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας που αντιστοιχούν στο 15% του προσωπικού του σχεδιάζει ο φιλανδικός εθνικός αερομεταφορέας Finnair.

Παράλληλα ετοιμάζεται να αναζητήσει νέες εξοικονομήσεις από όλες τις δραστηριότητές του, ακολουθώντας άλλες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο που κάνουν περικοπές για να αντιμετωπίσουν την κρίση της COVID-19.

Η Finnair, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα συνεχίσει τις προσωρινές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων της στη Φινλανδία, όπου απασχολεί 6.200 άτομα.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε ότι αύξησε τον ετήσιο στόχο της για εξοικονομήσεις στα 100 εκατ. ευρώ από 80 εκατ. ευρώ μετά από μία επισκόπηση πιθανών εξοικονομήσεων σε τομείς, όπως της πληροφορικής και τεχνολογίας, του real estate, της μίσθωσης και πώλησης αεροσκαφών.

«Τα έσοδά μας έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω της COVID-19 και ορισμένοι από τους κύριους παράγοντες αυτής της μείωσης φαίνεται ότι θα διαρκέσουν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν αρχικά», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Τόπι Μάνερ σε δήλωσή του.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αύξηση της τηλεργασίας και η κάμψη των επιχειρηματικών ταξιδιών θα διαρκέσει πιθανότατα περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η αυστραλιανή εταιρεία Quantas ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι σχεδιάζει την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας, ενώ αερομεταφορείς, μεταξύ των οποίων η Lufthansa και η British Airways, έχουν ανακοινώσει επίσης χιλιάδες απολύσεων. Η μετοχή της Finnair σημείωνε άνοδο 4,7% στο μέσο της σημερινής διαπραγμάτευσης.

Νωρίτερα σήμερα, η φιλανδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε μία συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης για ένα από τα νέα αεροσκάφη της τύπου Airbus A350. «Το άμεσο θετικό ταμειακό αποτέλεσμα για τη Finnair είναι μεγαλύτερο από 100 εκατ. ευρώ», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι δεν θα έχει κάποιο σημαντικό αντίκτυπο στα λειτουργικά αποτελέσματα.

Η Finnair κατέγραψε ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο και δήλωσε ότι θα έχει αντίστοιχες ζημιές στο τρέχον τρίμηνο, παρά την αύξηση των πτήσεων της.

Τον περασμένο μήνα άντλησε 501 εκατ. ευρώ από την έκδοση νέων μετοχών στους μετόχους της, ενώ έλαβε και κρατικές και τραπεζικές εγγυήσεις για ένα δάνειο 600 εκατ. ευρώ.