Επανεξέταση από μηδενική βάση του πλαισίου της πάγιας ρύθμισης των 24 – 48 δόσεων με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και βελτιώσεων ώστε να γίνει πιο ελκυστική για τους οφειλέτες του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο μετά την περιορισμένη «προσέλευση» των οφειλετών στις τρέχουσες ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων.

Παρά το γεγονός ότι στις ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο έχουν ενταχθεί συνολικά μόλις 38.400 οφειλέτες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας διαμήνυσε πως δεν πρόκειται να δοθεί καμία παράταση στην υποβολή αιτήσεων καλώντας τους οφειλέτες να ενταχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 που λήγει η σχετική προθεσμία, κερδίζοντας ευεργετήματα όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Στο τραπέζι όπως αναφέρουν πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για μια σειρά από παρεμβάσεις στην πάγια ρύθμιση, αρμόδιες πηγές να σημειώνουν ότι η σχετική συζήτηση και η λήψη αποφάσεων, δεν είναι απλή υπόθεση, από τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται υπό το άγρυπνο μάτι των αγορών, εν αναμονή της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι η πάγια ρύθμιση αφορά παλαιές και τρέχουσες οφειλές χωρίς να τίθενται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι οφειλές μπορούν να ρυθμιστούν ακόμη και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες. Τακτικές οφειλές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) ρυθμίζονται σε έως 24 έντοκες δόσεις. Όσο αυξάνονται οι δόσεις, όμως τόσο αυξάνεται και το επιτόκιο. Εάν κάποιος ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 12 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37%, ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 13-24 μηνιαίες δόσεις το επιτόκιο ανεβαίνει στο 5,87%. Επίσης, σε 25 έως 48 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο 5,87% ετησίως μπορούν να ενταχθούν έκτακτες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων (φόροι κληρονομιάς, πρόστιμα, τόκοι, προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν ύστερα από ελέγχους). Στα μειονεκτήματα παραμένει το γεγονός του επιβαλλόμενου προστίμου σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής της μηνιαίας δόσης. Η εν λόγω προσαύξηση ανέρχεται στο 15% και θα πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της επόμενης δόσης, ώστε να μην απολεσθεί η ρύθμιση.

Χαμηλές ταχύτητες

Στο μεταξύ 12 ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων στις ρυθμίσεις των 36/72 και 120 δόσεων το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει μικρό.

Ειδικότερα:

  • Στις παλαιές ρυθμίσεις των 36-72 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και των 120 δόσεων έχουν επανενταχθεί 27.900 οφειλέτες με το συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό να ανέρχεται στα 373 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων και μπορούν να επανενταχθούν υπολογίζονται σε 190.000 ενώ περίπου 10.000 είναι οι αυτοί που απώλεσαν τη ρύθμιση της πανδημίας των 36-72 δόσεων έως την 1η Φεβρουαρίου 2023.
  • Χαμηλή είναι η ανταπόκριση των φορολογούμενων στη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει την πρώτη δόση 10.500 φορολογούμενοι με το ποσό να φθάνει τα 206 εκατ. ευρώ.