Στη Βουλή αναμένεται να κατατεθεί σήμερα (19/7) το οικονομικό νομοσχέδιο. Η πύλη για την δημόσια διαβούλευση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «έκλεισε» χθες το απόγευμα (18/7) και συγκέντρωσε εκατοντάδες σχόλια. Στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται:

  1. Μarket Pass: Περίπου 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά θα λάβουν την ενίσχυση η οποία θα καλύπτει για ένα ακόμη τρίμηνο (Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος). Η εξέταση των δικαιούχων του Market Pass θα γίνει με βάση τα εισοδήματα του 2022.
  2. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Πάνω από ένα μισθό ετήσιο όφελος θα δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1η Ιανουαρίου 2024. Το νέο μισθολόγιο προβλέπει μεσοσταθμική αύξηση 6,5% στα μισθολόγια των δημοσίων υπαλλήλων και επιπλέον περίπου 10,5% αύξηση στις απολαβές τους, οι οποίες προκύπτουν από το σύνολο των παρεμβάσεων 2023-2024.
  3. Youth Pass: Πρεμιέρα κάνει το Σεπτέμβριο το Youth Pass των 150 ευρώ που θα λαμβάνουν κάθε χρόνο οι νέοι οι οποίοι στις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους θα έχουν συμπληρώσει το 18 ή 19 έτος της ηλικίας τους. Όπως ορίζεται στη διάταξη:
    • από το έτος 2023 και επόμενα, παρέχεται ενίσχυση 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο (18ο) και δέκατο ένατο (19ο) έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το εικοστό (20ο) έτος. Η ενίσχυση των 150 ευρώ πιστώνεται σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
  4. Μείωση ΕΝΦΙΑ 10%: Για τα έτη 2024 και επόμενα, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση για σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα και στοιχεία της φύσης, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο (100%) της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου, για τις ανάγκες εφαρμογής του πρώτου εδαφίου, λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον 3 μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Δηλαδή αν η κατοικία ασφαλίστηκε για έξι μήνες η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ θα περιορίζεται στο 5%.
  5. Αύξηση αφορολογήτου: Εισοδηματικές «ανάσες» παίρνουν από τον πρώτο μήνα του 2024 οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ΄επάγγελμα αγρότες με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ. Σύμφωνα με την νέα διάταση του νομοσχεδίου ο φόρος μειώνεται:
    • 777 ευρώ για τον φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα
    • 900 ευρώ για τον φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο
    • 1.120 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα,
    • 1.340 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα
    • 1.580 ευρώ για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και
    • 1.780 ευρώ για πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
    • Για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο μετά το πέμπτο, η μείωση του φόρου αυξάνεται κατά 220 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο.
  6. Στο κράτος ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, στο ΧΑ το «Ελ. Βενιζέλος»: Επιστροφή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπό πλήρη κρατικό έλεγχο ενώ με άλλη διάταξη θα ανάβει το πράσινο φως για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.