Με την περιστολή της φοροδιαφυγής να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την νέα τετραετία ο Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης άνοιξαν χθες (27/6) παράθυρο για μείωση των φορολογικών συντελεστών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στίγμα προθέσεων έδωσε ο νέος «τσάρος» της οικονομίας δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία». «Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες» είπε ο Κωστής Χατζηδάκης. Αλλά και ο υφυπουργός αρμόδιος για τη φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για τους βασικούς στόχους της θητείας του ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά από την 1η Ιανουαρίου 2024, στο τραπέζι θα βρεθεί σχέδιο αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων με παρεμβάσεις στα κλιμάκια και τους συντελεστές και με στόχο την μείωση του φορολογικού βάρους κυρίως στη μεσαία τάξη και στη ζώνη των εισοδημάτων από 18.000 έως 40.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος έως και 44% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ και με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα).

Η ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά ο χρόνος και η έκταση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος θα εξαρτηθεί από τον ελεύθερο δημοσιονομικό χώρο και την ενίσχυση των εσόδων από τη πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής προωθείται η ενεργοποίηση ψηφιακών εργαλείων και της τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, διακίνησης «μαύρου χρήματος» και φοροκλοπής. Στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ισχυρά όπλα του υπουργείου Οικονομικών είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση των POS σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας με τις σχετικές αποφάσεις για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων να αναμένονται σύντομα.