Σε μια νέα παρέμβαση για την κατάρρευση της «Silicon Valley Bank» και της «Signature Bank» προχώρησε τη Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θέλοντας να κατευνάσει τις ανησυχίες για ένα «ντόμινο» που θα προκαλούσε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση.

Όπως είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, η άμεση κυβερνητική αντίδραση δείχνει ότι οι Αμερικάνοι μπορούν να είναι σίγουροι πως το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές. Διαβεβαίωσε δε τους καταθέτες των δύο τραπεζών πως τα χρήματά τους είναι διασφαλισμένα και υπογράμμισε πως για τη σωτηρία των δύο τραπεζών δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση στους φορολογούμενους.

«Τα χρήματα θα προέλθουν από τα τέλη που καταβάλλουν οι τράπεζες στο ταμείο ασφάλισης καταθέσεων. Λόγω των ενεργειών που έχουν ήδη λάβει οι ρυθμιστικές μας αρχές, κάθε Αμερικανός πρέπει να αισθάνεται σίγουρος ότι οι καταθέσεις του θα είναι εκεί εάν και όταν τις χρειαστούν», δήλωσε.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι οι υπεύθυνοι των δύο τραπεζών θα πρέπει να απομακρυνθούν από τις θέσεις τους και συμπλήρωσε πως θα ζητήσει από το Κογκρέσο και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Η ουσία είναι μία: Οι πολίτες των ΗΠΑ μπορούν να είναι βέβαιοι πως το τραπεζικό μας σύστημα είναι ασφαλές», είπε ο Τζο Μπάιντεν στη σύντομη δήλωσή του.