Ένα πακέτο μόνιμων και έκτακτων μέτρων που περιλαμβάνει κατάργηση και «κούρεμα» φόρων, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιδόματα και ειδικές ενισχύσεις ξεκλειδώνει το 2023. 

Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν αύξηση στο καθαρό μισθό  λόγω της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας, οι συνταξιούχοι μετά από 12 χρόνια θα πάρουν αύξηση 7,75% στις κύριες συντάξεις τους, οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα διατηρήσουν τις αυξημένες τις μηνιαίες αποδοχές τους με την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών ενώ ενίσχυση του εισοδήματος τους θα έχουν οι ιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

χαρτονομίσματα ευρώ

Το Φεβρουάριο έρχεται το Market Pass που θα καλύψει μέχρι και τον Ιούλιο το 10% των αγορών που θα πραγματοποιήσουν περίπου 3,2 εκατ. νοικοκυριά σε καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ).

Επίσης διατηρείται μέχρι τον Μάρτιο αλλά θα είναι «ψαλιδισμένη» η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν την ευκαιρία να λάβουν το επίδομα θέρμανσης υποβάλλοντας αίτηση έως τις 13 Ιανουαρίου 2023.

Παράλληλα διατηρούνται οι ενισχύσεις στην αγορά ακινήτων με «πάγωμα» του ΦΠΑ στην οικοδομή, του φόρου υπεραξίας και παράταση του «μπόνους» για την ανακαίνιση των ακινήτων για δύο ακόμα χρόνια ενώ οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε καφέ, εστίαση, μεταφορές επεκτείνονται έως το τέλος Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, η δέσμη των παρεμβάσεων που φέρνει το 2023 περιλαμβάνει:

1.      Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους. Μετά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Το ετήσιο όφελος για τους φορολογούμενους με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ ξεκινάει από 22 ευρώ και μπορεί να υπερβεί και τα 676 ευρώ για υψηλότερα εισοδήματα. Για παράδειγμα, για έναν δημόσιο υπάλληλο με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ η ελάφρυνση θα είναι της τάξεως των 132 ευρώ ετησίως.

2.      Market Pass. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τo Market Pass με τις πρώτες πληρωμές να προγραμματίζονται για το τέλος του ίδιου μήνα. Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές. Για μονομελές νοικοκυριό χωρίς τέκνα η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε  22 ευρώ. Για ζευγάρι χωρίς τέκνα η ενίσχυση φθάνει τα 32 ευρώ το μήνα. Για ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο η μηνιαία ενίσχυση ανέρχεται σε 42 ευρώ ενώ για ένα ζευγάρι με δυο παιδιά η μηνιαία ενίσχυση φθάνει τα 52 ευρώ.

3.       Κατάργηση υπό προϋποθέσεις του τέλους επιτηδεύματος. Επιτηδευματίες και μικρές επιχειρήσεις, με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, κατ’ ελάχιστο για 3/12 σε ετήσια βάση, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για το έτος που συντελείται η αύξηση.

4.      Μείωση ασφαλιστικών εισφορών.  Διατήρηση σε μόνιμη βάση της μείωσης κατά τρείς ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

5.      Αύξηση συντάξεων. Μετά από 12 χρόνια οι συνταξιούχοι παίρνουν εισοδηματική ανάσα. Από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται κατά 7,75%. Την αύξηση του 7,75% θα τη διαπιστώσουν 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν. Από την αύξηση επηρεάζονται όλες οι κύριες συντάξεις που καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ, με έναρξη καταβολής μέχρι και την 31 Δεκεμβρίου 2022.

6.      Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ.  Διατήρηση έως και τον Ιούνιο του 2023 των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.

7.      Πάγωμα ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Αναστολή του ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.

8.      Φορο-μπόνους για ανακαίνιση ακινήτων. Διατήρηση του φορο-μπόνους που φθάνει έως 6.400 ευρώ που επιμερίζεται σε 4 χρόνια για ανακαίνιση και επισκευή κατοικιών.

9.      Στον «πάγο» ο φόρος υπεραξίας. Αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων έως το τέλος του 2024.

10.   «Πράσινες» επιδοτήσεις.  Επιδότηση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

11.   «Εξοικονομώ». Προγράμματα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

12.   Επίδομα μητρότητας.  Επέκταση  του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας με δημοσιονομικό κόστος 64 εκατ. ευρώ.

13.   Γιατροί του ΕΣΥ.  Αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ και  μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.