Το JPY πέρασε πάνω από τα 150 σε σχέση με το δολάριο καθώς η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας εξακολουθεί να υπερ-αμύνεται της νομισματικής της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων και των ασταμάτητων αγορών ομολόγων.

Στις 10:40 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του δολαρίου διαμορφώθηκε στα 149,92 γεν, έχοντας νωρίτερα ξεπεράσει πρόσκαιρα τα 150 γεν, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 1990.

Η απόκλιση στη νομισματική πολιτική δημιουργεί εκροές κεφαλαίων από το φθηνότερο νόμισμα στο ακριβότερο, καθώς κάποιος ο οποίος πουλάει (δανείζει) το ιαπωνικό νόμισμα με μηδενικό επιτόκιο, αγοράζει δολάριο με το επιτόκιο να ξεπερνά και το 5%.

Η Κεντρική Τράπεζα επαναλαμβάνει ότι η νομισματική πολιτική δεν αλλάζει και ότι το μέγιστο επιτρεπτό επιτόκιο των ομολόγων είναι το 0,25%. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα hedge funds φαίνεται ότι θα δοκιμάσουν να πιέσουν την ιαπωνική Κεντρική Τράπεζα και να αποκομίσουν υπερβολικά κέρδη.

Τον περασμένο μήνα, η Ιαπωνία παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να αγοράσει γεν για πρώτη φορά από το 1998 σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα.