Το βάρος στη θέρμανση των νοικοκυριών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα ρίχνει η κυβέρνηση κλείνοντας τον κύκλο των fuel pass και διευρύνοντας τις επιδοτήσεις για φυσικό αέριο με στόχο να απορροφηθεί τουλάχιστον το 50% των επιβαρύνσεων.

Με «όπλο» τα πρόσθετα έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων θα χρηματοδοτηθεί η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που θα περιορίσει τη λιανική τιμή πώλησής του κατά 25 λεπτά το λίτρο από τις 15 Οκτωβρίου 2022 που θα ξεκινήσει η διάθεσή του.

Αύριο Τετάρτη (21/9) αναμένονται τα αποκαλυπτήρια για την επιδότηση των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας Οκτωβρίου ενώ έρχονται και κίνητρα εξοικονόμησης ρεύματος με μπόνους επιδότηση σε όσους καταναλώνουν τουλάχιστον 15% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Το μπόνους θα «πιστώνεται» στους καταναλωτές ανά τετράμηνο, με τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Καύσιμα

Καύσιμα, βενζίνη

Όσον αφορά στην επιδότηση βενζίνης και πετρελαίου κίνησης, νέο fuel pass δεν προβλέπεται όσο οι τιμές παραμένουν σε καθοδικό κανάλι. Χθες οι τιμές του Brent υποχώρησαν ακόμα και κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι και οι αναλυτές εκτιμούν πως υπό το βάρος της ύφεσης η πορεία τους θα παραμείνει πτωτική. Δεν λείπουν μάλιστα ορισμένοι που εκτιμούν πως στο τέλος του έτους μπορεί το Brent να κυμαίνεται πέριξ των 65 δολαρίων ( Citi) αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ύφεσης ( στο 80% η πιθανότητα για την ευρωζώνη σύμφωνα με το Bloomberg).

Με αυτά τα δεδομένα, ένα νέο fuel pass έχει φύγει από τον ορίζοντα και οι καταναλωτές που έκαναν χρήση της ψηφιακής κάρτας στο δεύτερο κύκλο έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ενισχύσεων έως τις 31 Οκτωβρίου. Όπως αναφέρεται στη σχετική πλατφόρμα ενισχύσεων «η άυλη ψηφιακή κάρτα (η εγκατάσταση και χρήση της οποίας απαιτούν υποχρεωτικά την κατοχή smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών ΝFC) χρησιμοποιείται σε POS σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, όπως οποιαδήποτε ανάλογη κάρτα, μέχρι 31/10/2022…Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το διαθέσιμο υπόλοιπό σας μέχρι την 31η/10/2022.»

Τέλος η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης

Από την 1η Οκτωβρίου αναμένεται να σταματήσει και η επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι οι λιανικές τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 15 λεπτά το λίτρο. Οι χθεσινές τιμές του υπουργείου Ανάπτυξης έδειχναν μέση τιμή πετρελαίου κίνησης στα 1,875 ευρώ ανά λίτρο και της αμόλυβδης στα 1,955 ευρώ ανά λίτρο με την μεταξύ τους «απόσταση» να έχει σχεδόν μηδενιστεί και τον κίνδυνο η τιμή του ντίζελ κίνησης να ξεπεράσει αυτό της βενζίνης μετά την επιδότηση να υποδεικνύει πως κάτι μάλλον δεν πάει καλά στην αγορά.