Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο Υπουργείο Εσωτερικών για το «συμμάζεμα» των χιλιάδων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Δημοτικών Επιχειρήσεων στους δήμους και την μεταφορά-μετάταξη περίπου 15.000 εργαζομένων. Οι προθεσμίες είναι ασφυκτικές, καθώς από τη μία μεριά πρέπει να είναι όλα έτοιμα υπό το βάρος της αξιολόγησης για την τέταρτη δόση το Μάρτιο, και από την άλλη μεριά, από πρώτη του έτους οι νέοι καλικρατικοί δήμοι και περιφέρειες πρέπει να ανοίξουν τις πόρτες τους έτοιμοι.

Το υπουργείο βρίσκεται στη διαδικασία κατάρτισης οδηγού για την κατάργηση περίπου 4.500 Ν.Π.Δ.Δ. και Δημοτικών Επιχειρήσεων στους δήμους ώστε να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες. Μέσα στο επόμενο δίμηνο πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί από τα νέα δημοτικά συμβούλια. Το πνεύμα της οδηγίας σαφές: Θα πρέπει να συγχωνευθού ή να καταργηθούν όλα τα νομικά πρόσωπα, και οι Οργανισμοί Εσωτερικών Υπηρεσιών, καθώς και οργανισμοί προσωπικού και οικονομικής διαχείρισης των κοινωφελών επιχειρήσεων.

Το υπουργείο προωθεί παράλληλα και τη δημιουργία οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας του νέου νομικού προσώπου που θα συσταθεί εντός τριών μηνών από την δημοσίευση της συγχώνευσης και η κατάταξη του μόνιμου προσωπικού σε αντίστοιχες θέσεις κατά κατηγορία και κλάδο ή σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις. Φόβος του υπουργείου είναι πέραν από τις καθυστερήσεις και το ενδεχόμενο σύγχυσης, τα οποία προσπαθώντας να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες προωθεί τη δημιουργία Μονάδας Υποστήριξης για την εφαρμογή των ρυθμίσεων ανά Περιφέρεια.

Πηγή: reporter.gr