Κορυφώνονται οι διεθνείς ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης χρέους που κλονίζει την ευρωζώνη, εξέλιξη που ώθησε τις ΗΠΑ να αποστείλουν ανώτερο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών προς συνδρομή των ευρωπαίων και το όλο ζήτημα να τεθεί και στο «μικροσκόπιο» της ομάδας των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων κρατών G-20 μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μια ημέρα μετά την αποτύπωση την ανησυχιών του επενδυτικού κοινού στην επιτοκιακή ψαλίδα των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων, που διαμορφώθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, τα «spreads» εμφανίζουν σήμερα ήπια υποχώρηση υπό το φως προσδοκιών ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει νέα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου, την Πέμπτη.

Η πρόσκαιρη νηνεμία των αγορών ωστόσο δεν κατόρθωσε να απομακρύνει τις βαθιές ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης στην ευρωζώνη, η οποία έχει ωθήσει τις κυβερνήσεις των κρατών μελών σε αμυντική στάση και τις έχει αναγκάσει να αναζητήσουν νέους τρόπους σταθεροποίησης της νομισματικής ένωσης, που ήδη μετρά 12 χρόνια ζωής.

Τόσο η διάσωση της Ιρλανδίας μέσω χρηματοδοτικού πακέτου ύψους 85 δισ. ευρώ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όσο και οι δημόσιες διαβεβαιώσεις στις οποίες προχώρησαν ευρωπαίοι πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αγνοήθηκαν από το επενδυτικό κοινό, στο στόχαστρο του οποίου βρίσκονται η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, ως πεδίου δοκιμής της αποφασιστικότητας και των δυνατοτήτων της Ε.Ε.

«Εκτιμούμε και μερικές φορές διαβάζουμε ότι στην Ευρώπη επικρατεί χάος, ότι αποσυντίθεται και ότι το ευρώ θα εξαφανιστεί. Αυτό είναι λάθος», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης που έχει συστήσει η ΕΕ, στη διάρκεια ομιλίας του στην Σιγκαπούρη.

Αντικατοπτρίζοντας διεθνείς ανησυχίες σχετικά με την κρίση στην ευρωζώνη, το αμερικανικό Υπουργείο των Οικονομικών ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι αποστέλλει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρώπη για συνομιλίες, τον υφυπουργό αρμόδιο επί διεθνών θεμάτων Λάελ Μπράιναρντ.

Ο Μπράιναρντ θα επισκεφθεί τη Μαδρίτη, το Βερολίνο και το Παρίσι όπου θα συζητήσει «τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη» και «τις κοινές προτεραιότητες για ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.