Πλήρες σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες, έχει αποστείλει από χθες η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς και αναμένει τις απαντήσεις τους, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερωθεί για το σχέδιο των δανειστών, ενώ στις βαλίτσες του θα έχει τις ελληνικές προτάσεις. Σημειώνεται ότι το κείμενο της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των δανειστών από το βράδυ της Δευτέρας.

Σύμφωνα με έλληνες αξιωματούχους , στην πρόταση που απέστειλε χθες το βράδυ η Αθήνα στους Θεσμούς, προβλέπεται, μεταξύ άλλων:

-Πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5 το 2016

– ΦΠΑ: Τρεις συντελεστές 6%-11% και 22% ή 23%.

Ειδικά στο θέμα του ΦΠΑ – που αφορά όλους τους Έλληνες, επιχειρηματίες και νοικοκυριά – οι αλλαγές θα είναι δραστικές, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, επί της οποίας για την ώρα δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.

Η ελληνική κυβέρνηση ζητά τα φάρμακα και μόνο τα βασικά τρόφιμα να έχουν συντελεστή 6%, ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, η εστίαση και ο τουρισμός να υπαχθούν σε συντελεστή που κυμαίνεται μεταξύ 11% και 12%. Στον υψηλό συντελεστή μεταξύ 22% και 23% η κυβέρνηση επιθυμεί να εντάξει τα καύσιμα, τα ακίνητα, την ένδυση και υπόδηση, τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη και άλλες υπηρεσίες. Εάν γίνει δεκτή η συμφωνία οι αλλαγές θα ισχύσουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ θα καταργηθεί και η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Σήμερα στον συντελεστή 13% υπάγονται είδη και αγαθά όπως: τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια ΜΜΜ.

Όσα προϊόντα μεταφερθούν στο 11% θα υποστούν μειώσεις, ενώ για τα υπόλοιπα που θα πάνε στο 22 – 23% αυξήσεις.

– Σταδιακή περικοπή των πρόωρων συντάξεων. Οι προτάσεις της κυβέρνησης αφορούν στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σταδιακά, από το 2020 έως το 2025, χωρίς να θιγούν τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

– Αναβάλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε επικουρικές

– Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στα εργασιακά, στο οποία επιμένει να εφαρμοστεί το ευρωπαικό πλαίσιο.

-ΕΝΦΙΑ το 2015
. Θα γίνει προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στη βάση της απόφασης του ΣτΕ, αλλά ο ΕΝΦΙΑ θα εισπραχθεί με τις παλιές τιμές.

Ο νόμος ορίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ προσδιορίζεται στη βάση της αξίας της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους και έτσι η κυβέρνηση μπορεί να τον κρατήσει στο ίδιο ύψος για φέτος.

-Καταργείται η έκπτωση του 30% στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, τουλάχιστον για τα μεγάλα εισοδήματα.