Με την ελληνική πρόταση στις βαλίτσες του, την οποία προανήγγειλε ότι έστειλε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, ταξιδεύει εκτάκτως στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την πρόσκληση του «διαμεσολαβητή» Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες είχαν σήμερα επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Γιούνκερ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να συναντηθούν και να συζητήσουν την πρόταση της κυβέρνησης για μια συμφωνία με τους εταίρους. Ο πρωθυπουργός παράλληλα, αναμένεται να ενημερωθεί τηλεφωνικά για την αντιπρόταση των εταίρων και εν συνεχεία να αναλάβει… δράση ο επικεφαλής της Κομισιόν για να βρεθεί μία χρυσή τομή.

Το πλήρες κείμενο των 47 σελίδων που κατέθεσε η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να προλάβει τυχόν τελεσίγραφο των πιστωτών, θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της ελληνικής πλευράς, την ώρα που από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να παρουσιαστεί το συμφωνηθέν σχέδιο στην πενταμερή της Δευτέρας. Πηγές από την Κομισιόν σημείωναν το βράδυ ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πεπεισμένος ότι η συμφωνία θα προκύψει μόνο μέσα από διαπραγματεύσεις και συνομιλίες, και όχι μέσω τελεσιγράφων.

Ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμήνυαν το βράδυ της Τρίτης ότι το κείμενο των 47 σελίδων, στο οποίο κατέληξε η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει σημαντικές παραχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από μία απλή σύγκρισή του με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο πράγμα είπε εξάλλου και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας, προαναγγέλλοντας και τις «δυσκολίες» τις οποίες θα φέρει η επομένη της συμφωνίας, παραπέμποντας ουσιαστικά στα μέτρα και τα προαπαιτούμενα που θα τη συνοδεύουν. Παράλληλα ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τους ηγέτες της Ευρώπης προ των ευθυνών τους για τυχόν διαίρεση της Ευρώπης από μία ενδεχόμενη ασυμφωνία, κάνοντας επίκληση στον πολιτικό ρεαλισμό.

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις χθες το βράδυ, η κυβέρνηση δεν περιμένει τους δανειστές να της καταθέσουν ένα σχέδιο. Θέσαμε στους θεσμούς χθες το βράδυ το ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Είναι πλέον στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας της Ευρώπης που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς τους για τις αποφάσεις τους, εάν θα διαιρεθεί η Ευρώπη. […] Ο κόσμος γνωρίζει ότι όποια και αν είναι η επόμενη ημέρα της διαπραγμάτευσης θα έχει δυσκολίες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης σε σκληρό τόνο το Μέγαρο Μαξίμου επιχείρησε να ακυρώσει άμεσα τις προσπάθειες για «κάψιμο» της ελληνικής πρότασης, ουσιαστικά απαντώντας στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ που έσπευσε να εκφράσει την εκτίμησή του ότι οι δύο πλευρές δεν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία. «Όποιος δεν θέλει λύση, ας σιωπήσει…», ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Την ίδια ώρα προγραμματίστηκε συνεδρίαση του EuroWorking Group την Πέμπτη, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή για την επικύρωση τυχόν συμφωνίας.

Από την ελληνική πλευρά πάντως, κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Reuters σημείωνε ότι εάν δεν είναι ορατή συμφωνία, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να πληρώσει το ΔΝΤ την Παρασκευή.

Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση

Τα όσα περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση για συμφωνία που έστειλε η Αθήνα στους δανειστές, αποκάλυψε το Mega.

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός, η ελληνική πρόταση περιέχει άμεση εφαρμογή του νέου ΦΠΑ στον τουρισμό από την τρέχουσα περίοδο.

Διαβάστε αναλυτικά τις ελληνικές προτάσεις για πρωτογενές πλεόνασμα, ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικό και εργασιακά.

Πρωτογενές πλεόνασμα

Στην ελληνική πρόταση προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 1% για το 2015 και 1,5% για το 2016.

ΦΠΑ

Οι αλλαγές στο ΦΠΑ που προτείνει η Ελλάδα θα ισχύσουν άμεσα κι όχι από 1/9, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τη φετινή τουριστική σεζόν, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό πλεόνασμα. Επιπλέον, καταργείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%:

– 6% στα φάρμακα και λίγα τρόφιμα.

– 11% στα περισσότερα τρόφιμα, στην εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας.

– 23% στα καύσιμα, στα ακίνητα, στην ένδυση και υπόδηση, στα ηλεκτρικά-ηλεκτρονικά, στις υπηρεσίες κ.α.

ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την πρόταση της Αθήνας, φαίνεται ότι ο ΕΝΦΙΑ παραμένει και ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα έρθουν μέσα στο 2016.

Έκτακτη εισφορά

Όσον αφορά στην έκτακτη εισφορά, καταργείται η έκπτωση 30%, ενώ έρχεται αύξηση για τους «έχοντες», δηλαδή για τα μεγάλα εισοδήματα.

Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση επιμένει στις θέσεις της που περιλαμβάνουν:

– Ενοποίηση ταμείων.
– Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, χωρίς να θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα.
– Νέες αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
– «Πάγωμα» της μείωσης στις επικουρικές.

Εργασιακά

Τέλος, όσον αφορά στα εργασιακά, η Αθήνα προτείνει:

– Συλλογικές συμβάσεις με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
– Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.