Ένας πολύ γνωστός διαχειριστής κεφαλαίων, ο Μπιλ Άκμαν, υποστηρίζει ότι υπάρχει κρίση στα φοιτητικά δάνεια που δίνουν οι αμερικανικές τράπεζες και η οποία θα μπορούσε να βυθίσει την οικονομία.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Μπιλ Άκμαν εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δώσει υπερβολικά πολλά χρήματα, περί τα 1,2 τρισ. δολάρια, σε ανθρώπους που δε θα καταφέρουν να τα αποπληρώσουν.

Και μάλιστα πιστεύει ότι εν μέσω πολιτικών πιέσεων, η αμερικανική κυβέρνηση θα υποχρεώσει τελικά τις τράπεζες να διαγράψουν αυτά τα χρέη.

Σε περίπτωση όμως που συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα πληγεί μία ολόκληρη βιομηχανία που ασχολείται και εξυπηρετεί αυτού του είδους τα δάνεια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη πολλές αμερικανικές τράπεζες έχουν σταματήσει να ασχολούνται με τη βιομηχανία των φοιτητικών δανείων, ενδεχομένως επειδή φοβούνται μελλοντικές επισφάλειες.

Μάλιστα, ο Μπιλ Άκμαν πιστεύει ότι η αγορά των φοιτητικών δανείων θα επιφέρει καίριο χτύπημα στην αμερικανική οικονομία, ίσως ακόμη και ένα κραχ που θα έρθει, όπως υποστηρίζει, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι στη Wall Street που διαφωνούν με τους ισχυρισμούς του κ. Άκμαν. Πιστεύουν μάλιστα ότι η ζήτηση για εκπαίδευση στις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποχωρήσει και ότι θα μετατεθεί ο δανεισμός για δίδακτρα από τις τράπεζες σε άλλους οργανισμούς.

Φυσικά, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνουν επισφαλή αυτού του είδους τα δάνεια.

Άλλοι αναλυτές της Wall Street εξέφρασαν εντελώς διαφορετική άποψη. Λένε ότι πρόκειται για «έναν οικονομικό πονοκέφαλο» και σε καμία περίπτωση για οικονομική κρίση.