Ένα νέο μοντέλο επιχειρήσεων έχει τραβήξει την προσοχή τα τελευταία χρόνια στο χώρο της οικονομίας και της επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για τις λεγόμενες start up ή νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης και που το υψηλό κόστος λειτουργίας αλλά και τα περιορισμένα έσοδα των ιδρυτών, τις οδηγούν στην αναζήτηση κεφαλαίων από διάφορες πηγές.

Η δραστηριοποίηση νεοφυών επιχειρήσεων αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση για την καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Έχει υψηλή αναπτυξιακή αξία, δημιουργεί ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, προσφέρει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. Μια start up διακρίνεται για το πρωτοπόρο πνεύμα της, τη δυναμική ταχείας ανάπτυξης και τον τεχνολογικό προσανατολισμό της. Δημιουργεί μια νέα αγορά ή εξελίσσει δυναμικά μια υπάρχουσα και συνδυάζει υψηλό ρίσκο με υψηλή απόδοση σε περίπτωση επιτυχίας.

Σήμερα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις αποτελούν μία εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την επόμενη μέρα μετά την πανδημία.

Ωστόσο, η ανάπτυξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας απαιτεί ένα πλέγμα παρεμβάσεων και κινήτρων που θα στηρίζει, θα ενθαρρύνει, θα χρηματοδοτεί και θα προσφέρει ευκαιρίες σε κάθε καινοτόμο προσπάθεια.

Το Elevate Greece αποτελεί μια πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο τη χαρτογράφηση νεοφυών επιχειρήσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξής τους, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας. Ήδη το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece» περιλαμβάνει 451 εγγεγραμμένες νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περισσότερους από 4.380 εργαζόμενους.

Στις δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και στοχεύουν στην ενίσχυση του οικοσυστήματος συμπεριλαμβάνονται και τα Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας «Elevate Greece» 2021, που διοργανώθηκαν φέτος για πρώτη φορά στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι νικητές των βραβείων αποκόμισαν σημαντικά οφέλη, όπως χρηματικά έπαθλα, παροχές και εξειδικευμένες υπηρεσίες, αλλά και τη δυνατότητα να δικτυωθούν με τις κορυφαίες εταιρίες του τομέα τους.

Η Εθνική Τράπεζα, επίσημος υποστηρικτής του θεσμού, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης, συμμετείχε τόσο στην αξιολόγηση των εταιριών που εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», όσο και στην επιτροπή αξιολόγησης των εταιριών που συμμετείχαν στο Διαγωνισμό για την απονομή των Βραβείων Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε με το ποσό των 10.000 ευρώ, το χρηματικό έπαθλο που έλαβε η εταιρία METIS Cyberspace, η οποία αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Επιχειρηματική Ανάπτυξη και Εξωστρέφεια». Παράλληλα, η Εθνική Τράπεζα προσέφερε τη δυνατότητα στις νικήτριες εταιρίες όλων των κατηγοριών να έχουν πρόσβαση στην προσφορά τραπεζικών υπηρεσιών για νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες e-commerce με μηδενική χρέωση, πρόσβαση σε μικροχρηματοδότηση κλπ.

Η METIS CYBERSPACE TECHNOLOGY δραστηριοποιείται στους κλάδους της Ηλεκτρονικής Μηχανικής, του Internet of Things, του Cloud Computing και της Τεχνητής Νοημοσύνης. με έμφαση στην εφαρμογή τους στον κλάδο της ναυτιλίας.  Είναι η εταιρία που έθεσε πρώτη την τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία των τεχνικών και επιχειρησιακών τμημάτων των ναυτιλιακών εταιριών. Η METIS, με την καινοτομία αυτή, άλλαξε τα δεδομένα στην ελληνική και παγκόσμια ναυτιλία. Το πρωτοποριακό σύστημά της παρέχει ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την κατάσταση του στόλου της κάθε εταιρίας, χωρίς καμία παρέμβαση του προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο, καθιστά πιο εύκολη την εξ αποστάσεως παρακολούθηση του στόλου της κάθε εταιρίας, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, κάθε στιγμή.

Η προσφορά όμως της Εθνικής Τράπεζας στην καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα δεν σταματάει εδώ. Γιατί για την Εθνική Τράπεζα, η καινοτομία και η τεχνολογία είναι τα εργαλεία για να κάνει καλύτερη τη ζωή των πελατών και των ανθρώπων της, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Γι’ αυτό και από το 2010, με υπευθυνότητα και συνέπεια, έχει θεσμοθετήσει το Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει στη στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, μέσα από δράσεις ανάδειξης και προβολής καινοτόμων ιδεών και έργων. Παράλληλα, μέσα από τη συνεργασία με 11 πανεπιστημιακά ιδρύματα, εταιρίες, φορείς και οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το πρόγραμμα προσφέρει εκπαίδευση, καθοδήγηση, υποδομή, δικτύωση και χρηματοδότηση στις ομάδες που συμμετέχουν.

Στα 11 χρόνια του Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας, η Εθνική Τράπεζα έχει υποδεχθεί σχεδόν 4.000 προτάσεις από 6.800 συμμετέχοντες και έχει απονείμει 550.000 ευρώ σε βραβεία σε 110 νικητές. Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα χρηματοδότησε με δικά της κεφάλαια ύψους 4,65 εκατ. ευρώ, 21 εταιρίες, ενώ μέσω της συμμετοχής της στα funds έχει συμμετάσχει στην χρηματοδότηση ακόμη 85 εταιρειών.

Πρόσφατα, η Εθνική Τράπεζα, μαζί με 7 σημαντικούς φορείς, προχώρησε στη δημιουργία του Greek Fintech Hub, μιας πρωτοβουλίας για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στον χρηματοοικονομικό κλάδο στην Ελλάδα μέσα από δράσεις χρηματοδότησης, δικτύωσης, ενημέρωσης, καθοδήγησης και εξωστρέφειας.

Με ενεργή συμβολή στην ανάπτυξη της καινοτομίας, εδώ και 11 χρόνια, αλλά και συνεχείς επενδύσεις στον κλάδο του fintech, που ενσωματώνει στο επιχειρηματικό της μοντέλο και στο offering προς τους πελάτες της, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Πλέον επενδύει στη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στηρίζει την ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας με σύγχρονους και ανταγωνιστικούς όρους.