«Το SPD χάνει την υπομονή του με τον Τσίπρα», είναι ο τίτλος συνέντευξης του επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού Der Spiegel, στην οποία επισημαίνει ότι αναμένει από τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει συγκεκριμένη λίστα μεταρρυθμίσεων κατά την αυριανή συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ και λέει «ναι» σε ένα τρίτο πακέτο βοήθειας υπό όρους. Προειδοποιεί, δε, ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν «καταστροφή» για την Ευρώπη.

«Περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί μόνο εάν η Ελλάδα είναι απολύτως πρόθυμη να λύσει τα δικά της προβλήματα. Ο Δημόσιος Τομέας πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Πρέπει να δημιουργηθεί μια αποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Χρειάζονται άμεσα μέτρα κατά της διαφθοράς», τονίζει ο κ. Όπερμαν και προσθέτει ότι για αυτούς τους όρους είναι απαραίτητη μια «αξιόπιστη διαβεβαίωση» από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Χωρίς απολύτως ξεκάθαρη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνει τίποτα», σημειώνει, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενός τρίτου πακέτου νωρίς το καλοκαίρι.

Ο επικεφαλής των βουλευτών του SPD στην Μπούντεσταγκ περιμένει ακόμη από τον κ. Τσίπρα να παρουσιάσει κατάλογο με μεταρρυθμίσεις κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει με την Καγκελάριο στο Βερολίνο. «Ο κ. Τσίπρας ανέλαβε να υποβάλει μια πλήρη λίστα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων. Περιμένω να παρουσιάσει αυτή την λίστα στις συνομιλίες με την καγκελάριο Μέρκελ την Δευτέρα. Θέλω επιτέλους να ξέρω εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη για πραγματικές μεταρρυθμίσεις ή όχι», τονίζει, ενώ, σχετικά με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προειδοποιεί ότι «θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη, το μεγαλύτερο πλήγμα που θα είχε να αντιμετωπίσει η ΕΕ στην ιστορία της».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ελληνική διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων από την Γερμανία, ο Τόμας Όπερμαν δηλώνει: «Για τις αδικίες του εθνικοσοσιαλισμού φέρουμε ευθύνη και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θέλω να προχωρήσουμε στην συμφιλίωση με την Ελλάδα. Έχουμε μέχρι τώρα μόνο μικρά βλασταράκια. Το Ταμείο για το Μέλλον, για παράδειγμα. Ή το Ελληνογερμανικό Εργαστήρι Νεολαίας. Πρέπει να εργαστούμε περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλά δεν πρέπει να αναμιγνύουμε το θέμα με την ευρωκρίση».