Άμεσα οφέλη αναμένεται να έχει η Κύπρος από το σχέδιο αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), τόνισε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Tύπου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ , Μάριο Ντράγκι, σημείωσε ότι χώρες, όπως η Κύπρος, οι οποίες βρίσκονται σε μνημόνιο για να επωφεληθούν πρέπει να έχουν θετική αξιολόγηση από την τρόικα.

Δυστυχώς, σημείωσε, η πέμπτη αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, επειδή η νομοθεσία περί εκποιήσεων δεν έχει εφαρμοστεί.

Όταν θα υπάρξει θετική αναθεώρηση, πρόσθεσε, τότε η Κύπρος θα μπορεί να αρχίσει να επωφελείται μέχρι και 500 εκατομμύρια καθ’ όλη τη διάρκεια της ισχύος του προγράμματος.

Το σχέδιο, τόνισε η κ. Γιωρκάτζη, «θα έχει πολύ ευνοϊκό αντίκτυπο για την Κύπρο, καθώς θα πιέσει τα επιτόκια προς τα κάτω, με αποτέλεσμα η κυπριακή κυβέρνηση να μπορεί να δανειστεί με χαμηλότερα επιτόκια».

Επίσης, η κυρία Γιωρκάτζη ανέφερε ότι οι λίγοι περιορισμοί που έχουν απομείνει για τη διακίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο αναμένεται να αρθούν ως το τέλος του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Επανέλαβε ότι η επιβολή των περιορισμών δεν μπορούσε να αποφευχθεί μέχρι να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα.