«Εξαφανισμένους εμπόρους», οι οποίοι διαπράττουν μεγάλες απάτες, με τον ΦΠΑ, αλλά και τον φόρο εισοδήματος κυνηγά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.  Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο 8μηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021  οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές εντόπισαν συνολικά 110 άτομα, των οποίων απενεργοποίησε τα ΑΦΜ.

Πιο συγκεκριμένα η Υπηρεσία Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων  (ΥΕΔΔΕ) ολοκλήρωσε 131 έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, ενώ  άλλες 131 έρευνες είναι σε εξέλιξη. Από τις 131 έρευνες που ελέχθηκαν στις 110  εντοπίστηκαν σοβαρές φορολογικές παραβάσεις και κυρίως στον τομέα της απάτης στον ΦΠΑ, απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων, ενώ τους καταλογίστηκαν υψηλά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Το ποσοστό της παραβατικότητας ανέρχεται στο 84% (επί των υποθέσεων που ελέγχθηκαν), ενώ το σύνολο των διαφυγόντων εσόδων του Δημοσίου από τις συγκεκριμένες υποθέσεις ανήλθε σε 22,38 εκατ. ευρώ.

Με βάση τα ευρήματα των ερευνών της ΥΕΔΔΕ, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην απενεργοποίηση 110 ΑΦΜ φυσικών και νομικών προσώπων.

Σημειώνεται ότι σε ολόκληρο το 2020 οι έλεγχοι της ΥΕΔΔΕ είχαν εντοπίσει συνολικά 144 παραβάσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας στις οποίες πάγωσαν τα ΑΦΜ.

Τι είναι οι «εξαφανισμένοι έμποροι»

Η συνηθισμένη πρακτική της απάτης στην οποία επιδίδονται οι «εξαφανισμένοι έμποροι» είναι η τύπου «καρουζέλ», κατά την οποία τα αγαθά εισάγονται από τρίτη χώρα και ξεκινούν ένα κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι του ιδίου κυκλώματος και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία, η οποία όφειλε να αποδώσει τον ΦΠΑ στο Δημόσιο.

Φυσικά, εκτός από ΦΠΑ, δεν πληρώνει ούτε φόρο εισοδήματος και ενδεχομένως ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Η διαδικασία απενεργοποίησης ΑΦΜ

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, η διαδικασία απενεργοποίησης των ΑΦΜ διενεργείται στις περιπτώσεις που εντοπίζεται υπόθεση φοροδιαφυγής αλλά και προληπτικά, εάν από τον έλεγχο των αρχών προκύψει ότι:

–        Δεν έχουν υποβάλλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) για δύο συνεχόμενα έτη.

–        Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι δεν υφίσταται οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησής ή

–        Από έλεγχο ή αυτοψία της Φορολογικής Αρχής προκύπτει ότι έχει δηλώσει ψευδή ή ανακριβή στοιχεία προκειμένου να του χορηγηθεί Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.).

–        Διαπιστωθεί πως έχουν ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία κατόχου.